Tips voor kleurrijke product-fotografie

Voor Cupkiezer wilde ik kleurrijke productfoto’s maken. Met een zelfgemaakte lightbox kom je al een heel eind, maar ik wilde een grotere werkplek. Zodat ik verschillende dingen kon uitproberen. Daarom bouwde ik Pims bureau om tot een kleurrijke productfotografie-studio.

In deze blogpost laat ik niet alleen mijn resultaten zien. Ik leg uit hoe ik de foto’s maakte met behind the scenes-foto’s. Ik deel wat ik ervan geleerd heb en welke video’s je echt moet kijken.

Hoe heb ik mijn kleurrijke productfotografie-studio opgebouwd?

productfotografie opstelling op bureau

Benodigdheden:

  • Achtergrondvel
  • Reflector(vel) (Wit vel om het licht te weerkaatsen aan de zijkant)
  • Camera
  • (Dag)licht

Als achtergrond gebruikte ik een groot wit vel van een flip-over (wat weggedaan werd op mijn werk). Met tape bevestigde ik die aan de muur en liet die zonder harde vouw naar beneden lopen, zodat het een oneindige achtergrond lijkt. Op de onderkant van het vel legde ik een lineaal om hem strak te houden.
Aan de rechterkant van de kamer zit een groot raam, dat is mijn lichtbron.
Om geen harde schaduwen aan de linkerkant te krijgen heb ik een wit vel opgehangen om het licht te reflecteren. Het is niet de bedoeling om dat vel op de foto te zien, dus dit kan van alles zijn zolang het reflecteert. Dit maakt echt een groot verschil, dus vergeet die niet.

Lichtbron

Ik gebruikte alleen daglicht, daarom is het linker witte vel echt belangrijk zodat er ook licht van links gereflecteerd wordt. Maar je kunt ook fotografie-lampen gebruiken, dan ben je hier wat minder afhankelijk van.

Camera-instellingen

Je kunt je telefoon gebruiken of een goede camera zodat je meer opties hebt.
Stel je witbalans in, zodat die op alle foto’s hetzelfde is. Verder zette ik het diafragma zo klein mogelijk (f16) zodat alles zo scherp mogelijk was. Maar dit ligt aan de foto die jij wilt.

Gekleurd papier voor kleurrijke productfotografie

Met a4-vellen gekleurd papier kun je al heel veel tofs. In Photoshop moest ik nog wel wat lijnen weghalen. Maar dat is niet zo lastig. Toch zou een langer vel beter zijn, zodat je zo min mogelijk achteraf moet bewerken.
Ook krikte ik de kleuren heel erg op, op de gekleurde vellen echt te laten opvallen.

Speel met perspectief

Twee menstruatiecups in een pan.

Doordat Ratna me wilde helpen kon ik dingen uitproberen die in mijn eentje niet gelukt waren. Een extra set handen is erg handig!
Bovenstaande foto is daar een voorbeeld van. Achteraf heb ik in Photoshop de papierlijnen weggewerkt en de achtergrond doorgetrokken.

Leermoment: De reflectie in de pan had een stuk beter gekund, nu zie je mij de foto maken en dat is niet de bedoeling. Het liefst had ik een mat zwarte pan gebruikt, maar die had ik niet.

Speel met vormen

Twee menstruatiecup op een gele achtergrond.

Ik ben er nog niet over uit of ik deze foto nou leuk of gek vind. Maar je kan alle kanten op door vormen uit papier te knippen of te scheuren. Dus wees creatief en probeer wat uit. De lange schaduw achter de cups vond ik zelf erg leuk, dus daar ging ik verder mee in de volgende foto’s.

Think outside the box


Ratna kwam met het idee om de cups als ballonnen aan de winkelwagen te maken. Dit idee was heel leuk, maar door het vele bewegen is het nog niet gelukt om er een goede foto van te maken. Maar het was erg leuk om uit te proberen!

Verschillende achtergrondkleuren


Ik merkte dat vooral bij de witte cups een witte achtergrond niet werkte, omdat ze dan onzichtbaar werden. Met een blauw a4-vel kwamen ze een stuk beter tot hun recht.

Achteraf kun je met Photoshop de achtergrond vervangen met een andere kleur of zelfs gradient. Dan hoef je niet voor elke kleur een ander vel te kopen.

Glazen plaat als ondergrond voor reflectie

Plaats een glazen plaat onder je foto’s. Of pak een kleine spiegel. Reflecties kunnen echt wat toevoegen aan foto’s.


Dit doet me denken aan van die cheesy foto’s, maar ik vond het leuk om er mee te spelen. De glazen plaat kwam uit een kastje wat we hadden.
Je wilt de foto zo laag mogelijk bij de glasplaat maken, vandaar dat ik de plaat op bekers heb gezet om hem wat hoger te maken. Dan was er nog ruimte voor mijn camera om de foto te maken.

Vooral met een gekleurd vel eronder kwam het tot z’n recht.

Links voor meer informatie

Ik heb aardig wat video’s gekeken om er meer over te leren, en nog steeds doe ik maar wat. Er zijn op Youtube heel veel video’s te vinden van professionele productfotografen. Maar er was een account wat er voor mij echt uitsprong en me echt heel veel tips en tricks heeft geleerd: Workphlo.

Follow

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*