DIY: fotografie Lightbox maken

Voor productfotografie is een lightbox handig, het diffuseert licht waardoor het van alle kanten lijkt te komen, in plaats van één sterke lichtbron. Zo zie je geen felle reflecties of harde schaduwen in je foto.

Vooral in de winter, als het vroeg donker is, hoop ik er mijn food photo’s mee te kunnen maken. Zonder zonlicht is het bijna onmogelijk om smakelijke foto’s van eten te maken. Ik moet er nog de juiste lampen voor kopen, maar ik heb nog even de tijd. Het is nu gelukkig nog lang licht.
Er zijn heel veel goede tutorials te vinden over zelf een lichtbox van een doos maken. Deze opvouwbare lightbox ziet er goed uit. Ik ging voor de simpele versie, en die beschrijf ik hieronder.

Benodigdheden lightbox

 • Grote doos
 • Stanleymes
 • Liniaal
 • Potlood/pen
 • Tape/plakband
 • Wit half-transparant papier. Zoals bakpapier, patroontekenpapier of aanelkaargeplakte-tissues.
 • wit papier (normaal papier)
 • Groot vel wit papier, even breed en lang als je doos. Of meerdere vellen die even breed als de doos zijn. (Of een andere kleur als je een andere achtergrond wilt)

Benodigdheden lightbox

Stap 1. Teken op de doos de ruiten die je eruit gaat snijden.
Ik tekende ze drie centimeter van de rand af. Dit hoeft maar aan drie kanten. De onder- en achterkant kun je dicht laten.

Stap 2. Snijd alle ruiten eruit.
Wees uiteraard voorzichtig met het mes.

Stap 3. Maak alles binnenin wit met papier.
Als je ook drie centimeter hebt genomen voor de randen, kun je stroken van 6 centimeter uitknippen en dubbelvouwen (en weer losvouwen. Dan heb je precies de goede hoek voor de randen). Hiermee kun je de randen aan de binnenkant bedekken.

Stap 4. Hang het grote witte vel zonder vouw van boven(achter) naar beneden.
Ik deed dit door het papier aan de bovenkant van de doos te plakken en voor de rest te laten hangen. Mijn papier was niet lang genoeg, dus ik plakte aan de onderkant er nog een papiertje aan vast. Daardoor bleef het goed zitten. Zie de foto hieronder wat ik precies bedoel. Dit wordt de achtergrond.

Stap 4. Plak in alle ruiten je half-transparante papier.
Ik gebruikte bakpapier en merkte dat plakband niet heel goed plakte, ik had aardig wat nodig. Misschien dat tape beter werkt.
Tip: Pas op voor katten. Toes zag de doos en dacht dat ze er wel op kon zitten en sprong er zo doorheen.

Tip: Pas op voor katten. Toes zag de doos en dacht dat ze er wel op kon zitten en sprong er zo doorheen. Het was gelukkig makkelijk gerepareerd, maar ik vind nog steeds kattenharen in de doos. Terwijl je het zo schoon en wit mogelijk wilt houden.

Tada, mijn eerste zelfgemaakte light box

Voorbeelden productfotografie

Deze foto’s zijn overdag gemaakt, toen er al perfect fotografielicht was. Door het in de doos te zetten krijg je zachter licht van alle kanten. Zo krijg je geen harde schaduwen of reflecties. En doordat het achtergrondpapier geen vouw heeft, valt de achtergrond weg.

Binnenkant van de lightbox

Deze kaars maakte ik als mijn eerste DIY op mijn blog. Klik op de link om het verschil te zien met de foto’s die ik een half jaar geleden maakte. (Toen was het wel vroeg donker, dus gebruikte ik kunstlicht. Zo goed te zien!) Productfotografie voorbeeld 1

Klik op de foto’s om ze groter te bekijken (op tablet en desktop, sorry mobielers, misschien als je je mobiel 90 graden draait).Productfotografie voorbeeld 2Dit is toch prachtig, hoe de achtergrond een geheel lijkt te zijn. Lof it.

Daglicht vs lamp

Productfotografie in lightbox met lamplicht

Het beste is een witte lamp, maar ik had alleen onze bureaulamp met standaard ledlamp van de Ikea. Hierdoor is het licht aardig geel. Het liefste wil je van alle kanten licht, niet zoals nu van één kant. Maar zelfs hiermee krijg je geen felle reflecties of harde (slag)schaduw.

Productfotografie: daglicht vs lamplicht

Normaal vs lightbox

Productfotografie: daglicht vs lightbox

Eten ziet er zoveel beter uit. Hierboven zie je couscous met spinaziecurry en vegetarische kipstuckjes. Niet alleen de achtergrond is veel rustiger, maar je ziet ook bijna geen schaduw. De couscous lijkt niet een homp, zoals bij de ‘normale’ foto, maar je kunt de losse korrels zien zitten.

Productfotografie: daglicht vs lightbox ingezoomd

Vooral de spinazie ziet er zoveel aantrekkelijker uit zonder die felle reflecties. Klik op de foto om hem groter te zien, zodat het verschil nog duidelijker is.

nynkek---diy-lightbox-maken

Achtergrond kleuren met papier

Je hoeft natuurlijk geen witte achtergrond te kiezen. Speel wat met verschillende kleuren papier. Ik gebruikte hiervoor gewoon a4tjes van de hema. Groter papier is wel handiger, want meerdere papiertjes aan elkaar maken geeft toch lijnen en met een a4tje heb je maar een klein kader.

De beste lampen voor je lightbox

Als je zonder daglicht foto’s wilt gaan maken in je lightbox zijn lampen belangrijk. De beste zijn daglichtlampen met witlicht. Als je meerdere lampen gebruikt heb je aan 60 watt genoeg. Wil je er één grote lamp opzetten, doe dan 150 watt. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee, omdat het nog lang licht blijft. Maar als het weer vroeg donker is, ga ik hier zeker naar opzoek! Ik raad wel meerde lampen aan van verschillende kanten.


Zo, ik ga weer foto’s maken in m’n kersverse lightbox en hopen dat Toes er niet weer stiekem inspringt als ik even de andere kant opkijk. Hopelijk heb je wat aan deze uitleg gehad. Als je nog vragen of toevoegingen hebt, de comments hieronder staan open! :)

Follow

11 Reacties

 1. Ratna
  9 juni 2016
  Antwoord

  Wow dit is heel mooi! Cool dat je dat gewoon thuis kan maken :)

  • Nynke
   9 juni 2016
   Antwoord

   Ja inderdaad! Ik had alles al in huis hiervoor. :)

 2. 9 juni 2016
  Antwoord

  Oh, dát is best wel leuk! En handig :)

  • Nynke
   9 juni 2016
   Antwoord

   Ja, en heel makkelijk! :)

 3. Femke
  28 oktober 2016
  Antwoord

  Super cool Nynke!

  • Nynke
   31 oktober 2016
   Antwoord

   Bedankt Femke! :)

 4. 20 november 2016
  Antwoord

  Wat ontzettend cool! Ik ga dit knutselen. Ik heb een studentenbudgetje dus geen geld voor een dikke installatie. Goeie tip van je kat ook, mijn kat is ook echt een sloper haha.

  • Nynke
   21 november 2016
   Antwoord

   Hoi Claire, zeker doen! Het is heel makkelijk en inderdaad een stuk goedkoper :). Ik moet alleen nog investeren in goede lampen, want het wordt nu weer zo vroeg donker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*