Jezelf nieuwe dingen leren

Nieuwe dingen leren houdt je scherp. Het is leuk, want je kunt meer dingen! Maar het heeft meer voordelen.

Als je iets nieuws wilt leren is herhalen belangrijk. Als je iets elke dag doet leer je het een stuk sneller. Al doe je het maar 10 minuten per dag, dan doe je het toch 70 minuten per week! Zo kost het dagelijks niet veel tijd, maar kun je al in een maand al een heel stuk verder komen.

Nieuwe dingen leren is een van mijn favorieten dingen. Wil je nieuwe dingen leren? Lees hier mijn tips.

Ecoline
Mijn Ecoline collectie

Waarom zou je nieuwe dingen leren?

Heel simpel, dan kun je meer. Het leven is een leerproces. Je ontwikkelt je je hele leven en je interesses kunnen veranderen. De wereld verandert ook, zo komen er nieuwe technologieën bij. De komst van het internet is bijvoorbeeld zo’n verandering die veel impact heeft gehad waar veel mensen nieuwe dingen voor moesten leren.

Voordat je ergens goed in wilt zijn moet je er 1000 uur in gestopt hebben, las ik. Dat is 25 weken fulltime werken. (Het verschilt natuurlijk per ambitie. Ui leren snijden is makkelijker dan je eigen kleding naaien…)

Ik ben zelf erg ongeduldig en wil alles heel snel kunnen zonder “lelijke” dingen te maken. Dit zorgde ervoor dat ik snel afhaak bij nieuwe dingen leren omdat ik het niet goed kan. Tot ik bedacht dat dat nergens op sloeg. Je hoeft niet overal goed in te zijn. Je kunt dingen doen gewoon omdat het leuk is. (Dit duurde even voordat ik dat zelf geleerd had.) Het leerproces is belangrijk en dat kun je niet overslaan. Oefening baart kunst.

Pagina uit mijn schetsboek
Pagina uit mijn schetsboek

Het hoeft niet perfect te zijn

Ik vind bijvoorbeeld tekenen leuk, maar het wordt nooit zo mooi als dat ik wil dat het wordt. Zeker als ik het met ander werk vergelijk. Terwijl ik het proces wel heel leuk vind. Nu ik heb losgelaten dat het perfect moet worden is het veel leuker en doe ik het vaker. Het maakt niet uit wat anderen doen, het maakt uit wat jij doet! En vergelijk jouw leerproces niet met iemand die het al veel langer doet. Als je met iets wilt vergelijken, vergelijk het dan met je eerdere werk.

Je leert andermans werk waarderen

Wat heel leuk is om te merken wanneer je iets leert, is dat je andermans creaties steeds meer gaat waarderen. Dan pas valt het je op of iets goed of juist minder goed is gedaan. Ik merkte dit toen ik begon met naaien, ik lette steeds meer op hoe mijn eigen kleding genaaid was en het viel me in de winkel op als iets niet mooi afgewerkt was. Dit vind ik zoiets leuks aan nieuwe kennis hebben.

Als je jezelf met iemand vergelijkt, vergelijk je dan met jezelf van gister
Inspirerende quote hè, poeh.

Al heb je de beste middelen, je moet oefenen.

Ken je dat, dat je pas echt denkt te kunnen beginnen als je de juiste middelen hebt? Dat je pas kan beginnen met naaien als je de beste naaimachine hebt. Of pas kan beginnen met fotograferen als je die ene dure camera bezit? Dit slaat natuurlijk nergens op. Je kunt ook mooie foto’s met je iPhone maken en leren naaien met een tweedehands naaimachine (of zelfs met de hand).

Zelfs al heb je de beste kalligrafie-pen, zonder oefening kun je er nog niks mee.

Nieuwe dingen die je jezelf kunt leren

Geen idee wat je jezelf kan leren? Ik maakte een lijstje. Ook kun je op mijn pagina kijken wat ik je kan leren. Op YouTube is overal wel een uitleg van te vinden, het is niet voor niks de tweede grootste zoekmachine!

 • Een muziekinstrument leren spelen (Ukelele is een makkelijke).
 • Koken. (Bijv. door elke dag/week een nieuw recept te proberen)
 • Beter leren fotograferen en de wereld leren anders te zien. (Bijv. door elke dag een foto maken. Dit deed ik op instagram). Hier zijn ook tags voor.
 • Handlettering/kalligrafie. (Bijvoorbeeld door elke dag een quote tekenen)
 • Tekenen/illustreren (Begin bij natekenen of zelfs overtrekken)
 • Stempels maken
 • Yoga, bijvoorbeeld via youtube met Edriene
 • Schrijven (een hoofdstuk per dag)
 • Breien
 • Naaien
 • Programmeren (bijv. met Codecademy)
 • Bloggen! Hier komt vanalles samen: fotografie, schrijven, SEO, programmeren, netwerken, social media. Je kunt overal zo ver in doorgaan en over leren als je zelf wilt.
Ik gaf Pim twee nieuwe muziekinstrumenten voor zijn verjaardag.

Leuke elke dag/week projecten:

 • Een origami a day
 • Een film per dag kijken
 • Een hoofdstuk per dag lezen
 • Een nieuw liedje per dag luisteren

Je kunt je resultaat online delen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Doe het voor jezelf. Ik merk wel dat juist door het online te delen ik een deadline heb en het eerder zou doen. (Zoals elke week bloggen).

Je kunt proberen het een maand vol te houden, of een week. Wat jou leuk lijkt.

Nieuwe dingen leren-pagina

Bekijk het overzicht van alle nieuwe dingen die ik geleerd heb, en jou wil leren!

Monoprint
Monoprint

Conclusie

Nieuwe dingen leren houdt je scherp. Je leert niet alleen een nieuwe skill, je leert ook ander werk te waarderen. Je hebt hier niet de duurste attributen voor nodig en je moet het leerproces niet proberen over te slaan. Het gaat om herhalen en oefenen! Plan tijd in je agenda in om te oefenen, het liefst elke dag. Vergelijk jezelf niet met anderen (die het al veel langer doen) maar alleen met je eerdere werk. En begin nu!
Nieuwe dingen leren geeft mij heel veel energie en hopelijk jou ook :)

 


Leer jij jezelf nieuwe dingen aan?
Heb jij nog tips? Bepaalde video’s of websites waar jij veel van hebt geleerd?

Follow

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*