Nieuwe dingen leren: naaien – basis

Ik wil niet zeggen dat ik een expert ben, bij lange na niet. Ik heb mijn 30-jaar-oude naaimachine nog geen twee jaar, maar ik heb al zeker veel geleerd! Dit had ik niet zonder internet gekund, en dan in het bijzonder Youtube en Pinterest. Daarom leek het me leuk om mijn beginners-tips te delen, voor als jij wilt beginnen met naaien. Wat ik je sowieso kan aanraden, want het is fantastisch! ;)

Welke naaimachine moet ik kopen?

Hier kan ik je geen concrete tips geven, want er zijn zoveel goede machines! Lees de uitgebreide vergelijkingstest op The Sweethome (mijn favoriete recensie-site) en in dit filmpje van WithWendy geeft ze tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe machine.

De conclusie: Zorg dat je naaimachien de basics heeft: rechte steek, zigzag steek, hij moet achteruit kunnen en knoopsgaten maken is handig. Let erop dat hij niet te licht is, eigenlijk is de regel hoe zwaarder hoe beter. Je wilt de steeklengte en breedte kunnen instellen. En lees recensies!

Wil je toch dat ik er een aanraad? De Singer 4411 zie ik overal terugkomen en lees er positieve verhalen over. Ik heb deze niet geprobeerd. Een vriendin kocht net de iets duurdere Brother Innovis 15 en is daar heel blij mee. Beide hele goede merken.

Je kunt ook, net als ik, voor een goede tweedehandse gaan. Hiervoor raad ik aan om naar een naaiwinkel te gaan om je te laten informeren.

Mijn Lewenstein amazone 530 super

Zelf heb ik deze prachtige metalen Lewenstein amazone 530 super van meer dan 30 jaar oud

Wat heb ik nog meer nodig om te beginnen?

 • Stofschaar (knip hier nooit iets anders dan stof mee!)
 • Strijkbout (alles ziet er gelijk zoveel professioneler uit als je het eerst strijkt!)
 • Spelden of knipjes (en evt een kussentje hiervoor. Ook leuk om te maken als eerste project!)
 • Verschillende kleuren draad
 • Tornmesje
 • Meetlint

Je kunt natuurlijk zoveel kopen als je wilt, maar ik gebruikte gewoon een lineaal en potlood in het begin ipv een meetlint en stofpotloden. Als speldenkussen kun je een schuurspons gebruiken. Als spelden kun je haarknipjes gebruiken. Stofschaar en strijkbout raad ik wel echt aan!

Goed, je hebt nu al je materialen. Laten we aan het leuke beginnen: tutorials!

Leer je machine kennen

Ik deed dit door een proeflapje te maken met alle verschillende soorten steken die mijn machine kon. Dit is leuk om te doen en ik gebruik het nog steeds als referentie. Ik gebruikte een andere kleur onderdraad, zodat ik ook kon zien als die te voorschijn kwam. Deze hoor je niet te zien, dit heeft met de draadspanning te maken. Dus als je die wel ziet, moet je daar mee spelen.

Als je een fancy moderne machine hebt, heb je allemaal figuur-steken. Die kun je ook uitproberen, maar de rechte en zigzagsteek ga je waarschijnlijk het meest gebruiken.

Maak een proeflapje om je naaimachine te leren kennen

Simpele beginner naaitutorials

Ik heb het meeste geleerd door gewoon dingen te maken. Ik keek tutorials op youtube en ontdekte steeds meer gratis patronen (vormen hoe je je stof moet knippen) via Pinterest. Ik heb zeker een paar keer draden er weer uit moeten halen met een tornmesje maar daar leer je alleen maar van.

Naai een kussensloop

Om te beginnen is een kussensloop heel makkelijk. Lekker recht en geen gedoe.

Naai een strikje / fake bowtie

Makkelijke naaitutorial: strikje naaien

Een strikje naaien is een goed begin en je kunt het gelijk dragen.

Naai visitekaartjeshouder

Makkelijke naaitutorial: visitekaartjeshouder naaien

Ook een hele makkelijke tutorial waarbij je de zigzagsteek als afwerking leert.

Naai een etui / toilettas

Makkelijke naaitutorial: etui naaien

Dit was de eerste rits die ik naaide en het ging echt goed, wat ik niet had verwacht. Dus niet bang zijn, gewoon geduld hebben en goed opletten :).
Hier maakt een strijkbout wel echt het verschil tussen een meh-etui en een wauw-etui.

Naai een hoesje voor je tablet, laptop of ereader

Makkelijke naaitutorial: ereaderhoes of tabletsleeve naaien

Als je iets verder bent is deze ereaderhoes/ tabletsleeve een goede tutorial. Je kunt het patroon zo omrekenen om een hoesje voor al je spullen te maken! Heel handig om te kunnen dus.

Hoe naai ik mijn eigen kleding?

Ik wilde vooral leren naaien om mijn eigen kleding te (ver)maken. Onderstaande video’s vond ik daarbij heel handig.

Ik heb uiteindelijk mijn eerste goedzittende jurk gemaakt met behulp van deze filmpjes! Ik trok een eigen jurk over en paste de dingen aan die ik liever langer/korter had.

Mijn eerste zelfgemaakte jurk maakte ik na van een mooie jurk die ik al had.

Hij is nog niet perfect, want in het maakproces heb ik alweer zoveel geleerd dat ik gelijk een nieuwe wilde maken.  Alleen duurde het maken hiervan twee volle dagen, dus even wachten tot ik weer tijd heb.

Mijn eerste naaiprojecten

Mijn eerste echte handnaaiproject. Een knuffel van LSP.
vier jaar geleden naaide ik deze LSP met de hand.

Ik vind met de hand naaien te lang duren en ik heb het geduld er niet voor om het heel secuur te doen waardoor ik het ook niet mooi genoeg vind. Dit was een sinterklaassurprise die ik in ~2012 maakte voor Pim.

mijn eerste naaiprojecten

Toen ik mijn naaimachine kreeg probeerde zelf een knuffelvos te maken. Daarna het etui en een diamantvormig etui. Die nogal mislukte omdat de ik de steeklengte te kort had ingesteld en de lijnen niet goed had uitgedacht. Maar toch gebruik ik ze allemaal en het is leuk om te zien hoeveel beter ik het nu kan. Oefening baart kunst! Dus gebruik niet gelijk je duurste stoffen. Ik gebruikte lapjes die ik gekregen had.

Meer websites met gratis tutorials

 

Ik hoop dat ik je de basis duidelijk heb kunnen uitleggen.
Als je vragen of meer tips hebt, laat ze zeker hieronder in de comments achter!

En onthoud: oefening baart kunst. Gewoon beginnen! Nu!

Follow

5 Reacties

 1. 27 januari 2017
  Antwoord

  Super leuk! Ik wil ook echt leren naaien, maar ik heb nog geen naaimachine. Mijn moeder heeft wel nog eentje extra in de kast staan, maar die moet gemaakt worden. Daar hadden we het toevallig laatst al over. Lijkt me zo leuk om zelf dingen te kunnen maken!

  • Nynke
   29 januari 2017
   Antwoord

   Hoi Iris,
   Ik heb deze, toen ik hem van mijn moeder kreeg, ook eerst een “goede beurt” gegeven bij een naaimachinewinkel. Even laten oliën en alles laten nakijken.
   Gewoon aan beginnen hoor, naaien is zo’n handige en leuke skill om te kunnen! :) Hopelijk heb je dan wat aan dit artikel.
   Groetjes!

 2. Femke
  13 maart 2017
  Antwoord

  Nynke! Ik vind jouw blog super leuk! Eerste keer dat ik een blog volg :)

  • Nynke
   13 maart 2017
   Antwoord

   <3 thanks Femke! Heel leuk om te horen :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*