Mijn favoriete Youtube-series

Ik kijk al ongeveer 5 jaar geen tv meer. We hebben zelfs een hele tijd de tv niet aangesloten gehad. Uiteraard hébben we wel een tv, een hele fijne grote zelfs. Via de AppleTV kijken we er Netflix en Youtube op. Tot we Zondag met Lubach graag “live” wilde meemaken, toen hebben we de tv maar weer aangesloten. Wanneer dat is afgelopen, verbaas ik me over alle reclames en programma’s en besef ik weer waarom ik geen tv kijk.

Iedereen kan haar eigen serie maken

Het duurde even voordat ik goede Youtube-kanalen had gevonden, daarom deel ik ze graag. Ik vind het geweldig dat iedereen tegenwoordig een eigen serie kán maken zonder dat er een budget voor nodig is. Juist de persoonlijke, in de huiskamer gefilmde filmpjes zijn leuk. Hier lees je mijn favoriete Youtube-series.


Teske&Co: documentaire-reeks over Teske’s zangcarrière

Teske de Schepper was een beautyblogger, werd vlogger/youtuber en begint langzaam met haar droom: muziek maken. De serie start bij het begin van haar zangcarrière, al heeft ze al een flinke (jonge) fanbase. Het wordt gefilmd door haar zus haar zus’ verloofde (ook te vinden op Youtube als vetgezellig).

Wat, naast het verhaal, ook heel cool is, is dat je ziet dat Vetgezellig steeds beter wordt met filmen en editten. Het is een hele goede, kwalitatieve serie! Zeker als je beseft dat ze dat allemaal zelf betaalt en regelt.

Make Thrift Buy door Annika Victoria

Elke aflevering maakt ze iets wat kijkers in de winkel gezien hebben en graag willen hebben. Annika probeert of ze het zelf kan maken. Meestal gaat het goed, maar soms wordt het verschrikkelijk en vertelt ze eerlijk dat je het beter kan kopen. Dit is zo’n serie die ze helemaal zelf in haar woonkamer opneemt. Annika is heel grappig en stoer, love it. Ik wil nog steeds deze piano-jurk maken, ooit.

Als je een beetje interesse in DIY hebt is het echt een aanrader!

Liefde, seks & Soof door Creasoof

Wat ik zo fijn aan Sofie vind is dat ze heel open en eerlijk is. Ze analyseert haar eigen gevoelens voor de camera, ik kan me voorstellen dat dat therapeutisch werkt. Zo leert ze naast zichzelf ook de kijker om beter tegen bepaalde situaties aan te kijken. Ze heeft het zo geëdit dat het een mooi overkoepelend verhaal is, zoals een documentaire.

De serie gaat over haar liefdesleven. Ze is sinds haar scheiding weer rustig aan het daten en dat legt ze vast zonder de nadruk te leggen op de mannen. Het gaat echt om haar ervaringen en dat is fijn. Het dichtstbijzijnde wat ik ooit nog bij daten ga komen (hoop ik), daarom misschien wel extra leuk. Alle typische date-dingen komen wel langs.

#Boos met Tim Hofman

Dit is dan wel een serie van een tv-zender, maar verschijnt alleen online op Youtube. Ik denk dat Tim op deze manier heel goed de jongeren aanspreekt waar BNN ooit mee begon. NPO3 snapt het allemaal niet zo goed met dat internet, maar fijn dat Tim de vrijheid krijgt om #BOOS te maken.

In de serie helpt Tim mensen die boos zijn. Zoals kijkers die niet mogen studeren (om welke reden dan ook), geen fooien uit betaald krijgen of een kapotte telefoon door Walibi hebben. Zelf krijgen ze het niet voor elkaar om het te regelen, maar als er een grote camera bij is kan het ineens wel. Hij heeft ook een spin-off #POLERTIEK, waarbij hij jongeren helpt met wetten veranderen. Want ook dat kan blijkbaar als er een camera bij is.

Losse goede Youtube-video’s

Verder vind ik nog bepaalde video’s van youtubers leuk, maar niet per se hun hele kanaal. Zoals de persoonlijke video van Vetgezellig over zijn huwelijksaanzoek en Vera Camillla’s verhaal over bindingsangst. Ze heeft een jong pubuliek dus ik vind het goed dat ze open over problemen praat en ze bespreekbaar maakt. En hopelijk voelen jongeren met hetzelfde probleem zich minder raar.

Verdienmodel van youtubers – Patreon

Regelmatig goede filmpjes maken kost heel veel tijd, het kan een fulltime baan zijn. Maar hoe kun je van (gratis) filmpjes maken je baan maken? Je denkt waarschijnlijk gelijk aan advertentie-inkomsten, maar dat is tegenwoordig zo weinig dat je miljoenen kijkers nodig hebt om genoeg te verdienen. Dit model vond de oprichter van Patreon scheef. In zijn presentatie in 2013 legde hij dit uit en tegenwoordig kun je een soort abonnement nemen op je favoriete creatieveling. Zodat die gewoon kan doen wat ze leuk vindt en goed in is, en niet ernaast nog een baantje moet hebben, overal banners moet plaatsen of producten moet aanprijzen waar ze niet achter staat.

Volg jij al een tijd gratis blogs, muzikanten of youtubers? Dan hebben ze vast een Patreon-account en dan kun je ze vanaf €1 per maand helpen nog betere content te maken.

Wie zijn jouw favoriete youtubers?

Follow

2 Reacties

  1. 2 februari 2017
    Antwoord

    Ik heb misschien nog wel een aanrader voor een Youtubeserie, al is het wel iets compleet anders dan jouw Nederlandse favoriete kanalen. Het heet The Lizzie Bennet Diaries en het is een vlogadaptatie van het boek Pride and Prejudice. Het is geproduceerd door een heel team dus echt huiselijk zonder budget is het niet gemaakt, maar het gaat door voor een vlog, dus het heeft wel die zelfgemaakte sfeer. Het komt zo echt over dat het enkele tijd duurde voordat ik door had dat het niet “echt” is maar een serie :P
    Maar het is heel leuk gemaakt en heeft ook een Emmy gewonnen voor webserie! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*