DIY: pennenhouder naaien voor notitieboekje

Voor mijn bullet journal heb ik drie pennen die ik er altijd bij wil hebben. Daarvoor hoef ik niet een etui mee te nemen maar wanneer ik de pennen los in mijn tas doe, raak ik ze kwijt. Tot ik via Pinterest deze tutorial zag om een pennenhouder te naaien voor om een a5 notitieboekje! Dit leek me superhandig en een makkelijk naaiproject.
Ik ging gelijk aan de slag en naaide de eerste. Maar omdat mijn pennen geen clipje hadden aan de dop, kon ik ze niet achter de stof klemmen en lagen ze alsnog los in mijn tas. Daarom voegde ik een elastiek toe. Dit werkt echt heel goed! Ik heb een betere pennenhouder voor Pim gemaakt en dat is onderstaande tutorial geworden. Hij is er ook heel blij mee en gebruikt hem elke dag, yay!

Ik vond deze pennenhouder een goede gelegenheid om mijn 💩-stempel weer eens te gebruiken op stof.

Hieronder lees je mijn fotorijke tutorial. Zoek je nog een simpel naaiproject waar je wat aan hebt? Maak dan deze fijne aanvulling op elk notitieboekje.

Naaibenodigdheden pennenhouder (waar drie pennen in passen) voor een a5-notitieboekje

 • 2x stof – voor de houder (27cm x 5cm)
 • 1x stof – voor het zakje (15cm x 5cm)
 • dik elastiek – voor de achterkant van de houder (15cm)
 • dun elastiek – voor de pennen (5cm)
 • naaimachine met matchende draad
 • strijkbout
 • spelden of clipjes

Uiteraard kun je alle maten aanpassen naar jouw notitieboekje of aantal pennen.

Afmetingen pennenhoesje berekenen

Benodigdheden om een pennenhouder te naaien voor je notitieboek

De afmetingen van je stof en elastiek ligt aan je notitieboekje. Het zakje moet kleiner worden dan je boekje maar er moet wel een pen in passen. Om de juiste maat te krijgen leg je je notitieboekje en pen naast je stof om het te meten. De houder wordt iets langer (~4cm) dan je boekje, omdat die bij de randen naar binnen gevouwen wordt.
Ik maakte hem zo breed dat er drie pennen in passen. Wil je er meer in doen? Maak hem dan breder.

Strijk voor het maken al je stof!

Pennenhouder naaien

Maak een sandwich van alle stof en het dunne elastiek

Stap 1: maak een sandwich van je stof incl elastiek

1. Vouw 1cm om aan beide korte kanten van je zakjes-stof en houder-stof en strijk die plat.
2.
Naai de bovenkant van je zakje dicht met een rechte steek (dus nog niet vast aan de andere stof, je naait alleen je omgevouwen stof vast). Onderkant doen we later.
3. Creëer een sandwich met het dunne elastiek en het zakje op ongeveer drie kwart. Test dit uit door hem op je notitieboekje te leggen en te kijken waar het zakje dan moet komen.
De sandwich bestaat uit: Eén houder-stof met daarop je zakje, het dunne elastiek iets boven de bovenkant van je zakje, en daar bovenop de andere houder-stof.

Let op: Als je houder-stof een print heeft leg de goede kanten (geprinte) van je stof tegen elkaar aan. We gaan hem zo binnenstebuiten vouwen.

Naai alles vast

Naai je sandwich aan de lange kant

4. Naai langs de lange zijkanten met een rechte steek alles aan elkaar. Let op: Niet aan de korte kanten!

 

Vouw je pennenhouder binnenstebuiten en naai het elastiek

5. Knip de overige stof aan de randen af en vouw hem binnenstebuiten met de zakjes-kant naar de goede kant. (Je kan hem op verschillende manieren omvouwen, dus als het niet goed gaat nog een keer proberen) Strijk dit goed plat maar let op het elastiek, dat kan smelten.
6. Naai het pennen-elastiek zo dat er je lievelingspennen inpassen.

Elastiek opmeten en vastnaaien

elastiek aan de binnenkant naaien

7. Meet het dikke elastiek om je boek heen zodat het goed strak zit maar niet te strak. Pin het vast in je houder-stof.

8. Naai dit vast met een rechte steek. Naai een paar keer heen-en-weer over het elastiek om het extra stevig vast te zetten.

Afwerking

topstich de pennenhouder

9. Naai de onderkant van je zakje met een rechte steek vast.

10. Naai (top stitch) helemaal rondom de randen van je houder, dicht op de rand. Dit geeft het gelijk een professionele look. Let op: deze draad ga je goed zien, dus kies de juiste kleur. Dit kan de kleur van je stof zijn of juist een opvallende kleur.

Pennenhouder voor op je notitieboekje met elastiek zelf maken

En je bent klaar! Je pennenhouder kun je gelijk gebruiken en om je notitieboekje doen. Stop je lievelingspennen erin en je hebt ze voortaan altijd bij je bullet journal. :)

Ik gebruik hem elke werkdag en ik hoop dat jij hem ook heel handig vindt! Heb je vragen of opmerkingen laat dan een comment achter!

En als je hem ook maakt vergeet dan mij niet te taggen op social media! :D Dat vind ik heel leuk. (Instagram, Twitter #nynkek)

Hoe zorg jij ervoor dat je pennen niet kwijt raakt?

Follow

4 Reacties

 1. 10 februari 2017
  Antwoord

  Wat handig, zeg! Dit vind ik oprecht een originele DIY :)

  • Nynke
   13 februari 2017
   Antwoord

   Bedankt Anouk! Dit vind ik oprecht een leuke reactie :)

 2. Tineke
  6 mei 2017
  Antwoord

  Ik ben een complete newbie met de naaimachine en ik heb pas net ontdekt hoe leuk het is om zelf dingen te maken. Nu heb ik vanavond succesvol deze pennenhouder gemaakt en ik ben er super blij mee. Thanks!

  • Nynke
   6 mei 2017
   Antwoord

   Superleuk om te horen! Voor zulke reacties doe ik het <3. Ik ben heel benieuwd naar je pennenhouder! Als je een foto wilt delen, graag! (social media of email).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*