DIY: strikje naaien

Een leuk project om je naaimachine te leren kennen is een strikje te naaien. Geloof me: als je dit eenmaal gemaakt hebt ga je er gelijk meerdere maken want het is zo leuk! Je kunt ze gebruiken als haardecoratie en bowtie.

Als je liever een video kijkt dan raad ik Annika Victoria’s video aan. Kijk vooral meer van haar video’s, ze is echt geweldig! Ik heb veel van haar geleerd.

Naainiveau: beginner. Goed project om restjes stof op te maken.

Benodigdheden strikje

  • stof (20x20cm en 5x15cm)
  • stofschaar
  • naaimachine
  • zelfde kleur draad als je stof
  • strijkbout (optioneel)

Stap 1. Knip een rechthoek uit en strijk het.

Maak je eigen strikje of bowtie uit een lapje stof

Je kan zelf beslissen hoe groot je strikje wordt. Hoe breed je de stof knipt, zo breed wordt je strik (- 4 cm voor de omgevouwde randen van stap 2) en hoe lang je hem maakt wordt de helft van de hoogte van je strik. Ik deed 20cm bij 20cm. De stof strijken maakt het eindresultaat mooier. Ik gebruikte een leerachtige stof, dus dat was zeker nodig.

Stap 2. Vouw de randen om en naai die vast.

Stap 2. vouw de randen om en naai die.

Deze stap is niet essentieel maar ik doe dit zodat de randen beter rechtop blijven staan. Sla ~2cm om bij de randen en naai die vast. Let erop dat je dit doet bij de verkeerde kant* van de stof.

*De goede kant van de stof is wat de buitenkant van je strik wordt. Als je een print hebt is dit de geprinte kant. De verkeerde kant van je stof is de andere kant. Soms heeft een print twee goede kanten, dan maakt het niet uit. In mijn geval was de glimmende kant de goede kant. En de kant die je hierboven op de foto ziet de verkeerde kant.

Stap 3. Vouw dubbel en naai langs de randen (maar laat wat open!)

Stap 3. Vouw dubbel en naai langs de randen (maar laat wat open!)

Vouw de lap dubbel met de goede kant naar elkaar toe en met de versgenaaide randen aan de zijkant. Pin de stof vast en markeer ~3cm in het midden waar je niet gaat naaien. Via dit gat ga je hem zo andersom vouwen.

Stap 4. Vouw hem om en naai het laatste stukje dicht.

Stap 4. Vouw hem om en naai het laatste stukje dicht.

Via het gat vouw je de stof met de goede kant naar buiten. Naai daarna het gat dicht. Doe dit zo dicht mogelijk bij de rand en zo kort mogelijk stuk, anders ga je het straks zien. Daarom gebruik je hiervoor dezelfde kleur draad als je stof.

Stap 5. Vouw je strikje zoals je hem wilt en naai dicht.

Stap 5. Vouw je strikje zoals je hem wilt en naai dicht.

Je kunt de strik op verschillende manieren vouwen, dus probeer wat uit. Als je tevreden bent pin en naai je hem vast. Ik deed dit met een X-vorm, voor x-tra stevigheid.

Stap 6. Knip een strook uit en vouw die dubbel.

Stap 6. Knip een strook uit en vouw die dubbel.

Dit wordt je “knoop”. Dus knip hem zo breed als je mooi vindt (x 2 want je vouwt hem dubbel). Die van mij was veel te lang, maar dat knipte ik later weer af. Vouw je stof dubbel met de goede kant naar elkaar toe.

Stap 7. Naai de strook dicht en vouw om

Stap 7. Naai de strook dicht en vouw om

Naai de stof dicht langs de rand maar laat het topje open waar je hem doorheen gaat omvouwen. Gebruik een pen of eetstokje om hem goed te krijgen.

Stap 8. Naai de strook om je strik heen.

Stap 8. Doe de strook om je strik heen om de "knoop" te maken.

Vouw je “knoop” om je strik heen. Houd hem er strak omheen en naai hem dicht zonder op je strik zelf te naaien. Naai een paar keer op-en-neer zodat hij goed vast zit en je strik is klaar!

Gebruik het als haaraccessoire

Gebruik je zelf gemaakte strikje als haaraccessoire

Steek er een speldje in en je kunt hem in je haar dragen!

Wil je er een bowtie van maken?

Zelf een bowtie naaien is makkelijk

Maak er een elastiek aan vast. Ik reeg een elastiek door de “knoop” van de strik en knoopte de uiteindes aan elkaar. Je zag dit strikje al in mijn post over een blouse tailleren.

Maak je eigen bowtie en strikje van stof! Makkelijk naaiproject.

Russian blue with bowtie
Je kunt ook een strikje voor je huisdier maken. Toes vindt hem superleuk, zoals je ziet.

Dit is een heel simpel maar verslavend project! Perfect om je losse lapjes op te maken. Wat is jouw lievelingsnaaiproject?


Pin gelijk op Pinterest om het project te bewaren voor later.

Maak je eigen bowtie en strikje van een restje stof! Makkelijk naaiproject voor beginners!

Follow

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*