DIY: blouse tailleren + kledingbieb

Afgelopen zondag organiseerde de Kledingbibliotheek een Repareerfeestje & kledingruil.
Ik ben heel erg tegen de huidige consumptiemaatschappij en hoe kort kledingstukken meegaan. Kleding repareren, kleding tweedehands kopen en kledingruilen zijn goede opties als je wilt consuminderen (prachtige term).

Lees hieronder hoe ik een oude mannenoverhemd vermaakte tot een mooie vrouwenblouse.

Ik had jaren geleden een heel mooi maar te grote mannenoverhemd gevonden bij een weggeefwinkel. Met een riempje kon ik hem wel dragen, maar dan zat hij niet heel mooi. Terwijl het overhemd dat zelf wel was. Hij heeft heerlijk lange mouwen met manchetknoopsgaten, een harde kraag en knoopjes tot de bovenkant. Allemaal dingen die mijn vrouwenblouses niet hebben. En dat vind ik jammer, net als dat broekzakken van vrouwenbroeken klein zijn en vrouwenjassen geen binnenzak hebben.

Ik wilde het shirt altijd al een keer innemen of tailleren, maar ik wist niet hoe. Dus ik nam hem mee naar het Repareerfeestje! :)

Repareerfeestje

Het feestje was bij Goed Spul
Het was bij Goed Spul. Een mooie tweedehands meubelwinkel.

Bij het repareerfeestje zaten verschillende naaisters die konden helpen met naaiproblemen. Ik vroeg of Marleen me kon helpen met het overhemd tailleren en dat kon ze! Ze hielp me niet alleen het shirt passend te maken, ze leerde het me ook. En dit ga ik nu ook met jullie delen!

Benodigdheden blouse tailleren

 • Te groot kledingstuk
 • Spelden
 • Naaimachine met garen in de juiste kleur
 • Ander persoon

Je hebt hiervoor een persoon nodig die de blouse voor je kan vastspelden, terwijl jij hem aanhebt. Heb je geen ander persoon in de buurt? Dan kun je ook een goed passende blouse erop leggen en die namaken qua naden.

Speld binnenstebuiten je blouse vast

Stap 1. Speld de zijkanten vast.

Doe je blouse binnenstebuiten aan en laat iemand anders de zijkanten vastspelden. Begin bij de arm en werk naar beneden. Op onderstaande foto zie je in zwarte stippels wat wij genaaid hebben. Als je de witte lijnen ook doet, wordt de buitenkant netter. Ik wilde de blouse over mijn heupen kunnen dragen, dus deed dat niet.
Heb je hem goed gespeld? Controleer of het links en rechts er ongeveer hetzelfde uitziet.
Doe hem op de juiste manier aan en kijk of het klopt.

Je gaat over de zwarte lijnen naaien. Over de witte maakt het mooier.

Stap 2. Naai met een lange steek de randen.

Zet je naaimachine op de langste steek, zodat je die later makkelijk eruit kan halen als het toch niet goed zit. Naai over je afgespelde zijkanten heen. Je hoeft niet over het begin en einde heen-en-weer te gaan, zoals je met een definitieve naad wel zou doen. Let op: hiervoor is je kledingstuk binnenstebuiten.

Stap 3. Speld aan de achterkant vast wat je wilt naaien.

Doe je kledingstuk weer binnenstebuiten aan en meet (met behulp van iemand anders) aan de achterkant hoeveel je wilt innemen. Op bovenstaande foto zie je in het midden wat wij hebben genaaid. De boog is onder steiler dan boven.

Blouse naaien

Stap 4. Naai de achterkant met een lange steek vast.

Als het goed is staat je naaimachien nog op de lange steek. Naai de achterkant die je net hebt vastgespeld. Doe daarna je kledingstuk aan en kijk of alles goed zit. Als het niet goed zit, haal je de verkeerde draad eruit en herhaal je vorige stappen.
Zit het wel goed? Ga dan naar stap 5.

naai je definitieve draden en haal de proefdraden eruit

Stap 5. Naai de definitieve naden

Zit het goed? Ga dan over je draden met een kleinere steek. Vergeet niet achteruit te naaien bij het begin en einde, zodat de draad goed blijft zitten. Let op dat je nét iets dichter bij de buitenkant naait, anders ga je de gaten zien van de testdraad als je hem aanhebt.

Je kunt de overgebleven stof eruit knippen en afwerken met een zigzag-steek tegen rafelen, of je kunt het zo houden.

Eindresultaat Hij zit een stuk beter! Eerst was het een rechte lap stof.

Ik ben superblij met mijn blouse. En ik wil nu veel meer te grote kleding innemen! Echt jammer dat de rest van mijn kleding me al goed past. ;)

Je kunt ook een stuk van de mouwen of onderkant afhalen, maar ik vond het juist leuk dat de blouse zo groot was.

Accessoires. De strik heb ik zelf gemaakt

De bowtie maakt het helemaal af. Die kun je ook zelf maken.

Nog even een klein applaus voor Pim die deze prachtige foto’s maakte terwijl hij ook goed oplette, want de volgende keer moet hij mij helpen.

awkward poseren voor foto's.

Heb jij te grote kleding die je wilt innemen? Dan hoop ik dat je wat aan mijn uitleg hebt! Als je tips of vragen hebt, kun je die hieronder in de comments achterlaten. 

Follow

7 Reacties

  • Nynke
   3 december 2016
   Antwoord

   :D Uiteraard zelf gemaakt. Zo makkelijk.
   Bedankt Nina! :)

 1. […] Maak er een elastiek aan vast. Ik reeg een elastiek door de “knoop” van de strik en knoopte de uiteindes aan elkaar. Je zag dit strikje al in mijn post over een blouse tailleren. […]

 2. 13 februari 2017
  Antwoord

  Super leuk! Ik maakte ooit eens een jurkje/lang shirt van een te grote herenblouse. Onder de armen in de breedte doorknippen, tailleren en van de mouwen bandjes en ruches maken! Ook nog een ideetje voor je! :)

  • Nynke
   13 februari 2017
   Antwoord

   Klinkt cool, draag je die ook echt? Bedankt voor de tip!

 3. 20 augustus 2021
  Antwoord

  Ik merk dat weinig mensen het tegenwoordig nog doen, maar ik laat ook graag mijn kleding aanpassen bij mijn kleermaker. Vooral items als blousen en pantalons breng ik hierheen. Deze moeten perfect zitten vind ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*