Ik naaide een perfect-zittend mondkapje op maat

Voordat de mondkapjes verplicht werden in het OV (vanwege tante Corona) was ik al bezig met het ‘perfecte’ mondkapje op maat te naaien. Ik heb veel onderzoeken gelezen over de werking van verschillende materialen en gelezen wat er voor zorgt dat een mondkapje wel of niet goed werkt. Na drie patronen te hebben geprobeerd ben ik eindelijk uitgekomen bij het -voor mij- perfect aansluitende mondkapje!

Benieuwd welk patroon ik gebruik, welke stoffen en waarom die? Lees dan snel verder!

Niet-medisch mondmasker

mondkapje op maat gemaakt
Herken je de blouse?

Voor- en tegenstanders van mondkapjes

Je hebt voorstanders van mondkapjes, die geloven dat mondmaskers de mensen om je heen meer beschermen dan wanneer je geen mondmasker draagt.

Maar er zijn ook tegenstanders, die zeggen dat ze alleen goed werken bij goed gebruik. En dat mensen ze niet goed gebruiken, waardoor ze zichzelf alleen maar meer besmetten. En het dus gevaarlijker is om mondmaskers te dragen.

Het rare in deze discussie vind ik dat niemand dan uitlegt wat een goede manier is om een mondkapje te dragen. Want het is iets wat je mensen kunt leren. Nou goed. Ik heb het mezelf dus geleerd, en ik zal mijn bevindingen delen met links naar de onderzoeken waar ik die kennis vandaan heb. Want ik ben geen arts, dus lees vooral zelf de officiële bronnen en trek je eigen conclusies.

Mondkapjes zijn niet de oplossing

Ik weet dat mondkapjes niet de oplossing zijn tegen Corona of andere virussen. Maar ik denk dat ze beter zijn dan geen bescherming. Ze moeten naast sociale isolatie en vaak je handen wassen worden gebruikt.

Wat is het beste materiaal om een goed passend mondkapje van te maken?

Ik vond dit een hele lastige vraag. Het ligt een beetje aan het doel van je mondkapje. Bij het kopje hieronder ga ik er dieper op in. Maar weet dat een sok niet voldoende bescherming biedt…

De meeste mondkapjes zijn om anderen te beschermen, want je hoest niet ver met een mondkapje op. Ook zit je minder vaak aan je gezicht. Deze mondkapjes hebben het doel om anderen te beschermen maar bieden geen bescherming tegen anderen. Vaak omdat ze niet perfect aansluiten (wat ook lastig is, want iedereen heeft een ander gezicht). Of vanwege het materiaal waar hij van gemaakt is. Maar dat is prima, want het doel is ook alleen om anderen te beschermen. De meeste mondkapjes vallen in deze categorie. En als iedereen die draagt, is dat al een stuk veiliger dan als niemand ze draagt.

Ik wilde een mondkapje wat anderen beschermt, maar ook mij beschermt tijdens het dragen. Zeker als ik op plekken kom waar mondkapjes niet verplicht zijn, en 1,5m afstand houden niet te doen is. Of als je lang binnen in dezelfde lucht zit. Ik vond dit een goed artikel over het Coronavirus en hoe het zich verspreidt, zodat je weet wanneer je goed moet opletten (zoals op een openbare wc).

Jesse (Killion) facemask - mondkapje op maat

Wat is belangrijk bij een goed mondmasker?

Het coronavirus verspreidt zich via druppeltjes die door besmette mensen de lucht in worden gesproeid als ze hoesten, niezen, praten of ademen. Deze druppeltjes variëren sterk in grootte, van enkele nanometers (miljoenste van een millimeter) tot tienden van een millimeter. [bron]

 • Het is belangrijk dat een mondmasker goed aansluit op je gezicht.
  • Een 1% gat reduceert de werking van een mondkapje al met de helft of zelfs meer. [bron]
  • Uit onderzoek blijkt dat een stuk panty over een masker dragen, er voor zorgt dat hij beter aansluit. Ook zorgt die panty voor een extra barrière.
  • Een stukje ijzerdraad bij je neus is essentieel om het masker goed af te sluiten.
 • Het juiste materiaal.
  • Lees hier een onderzoek wat verschillen materialen testte.
  • Dicht geweven stoffen, zoals 100% katoen, wordt in combinatie met een non-woven filter (zoals keukenrol) aangeraden.
  • Uit onderzoek blijkt dat Chiffon in combinatie met katoen goed werkt omdat de stoffen de druppeltjes op twee verschillende manieren wegfilteren. Grotere druppels kunnen niet door de strak geweven vezels van het katoen dringen. De kleinere druppeltjes die door de katoenvezels heen glippen, stuitten op het chiffon, dat een elektrostatische barrière vormt.

Mondkapje op maat

Het beste, nauwsluitende gezichtsmasker patroon.

Download de 24 mondkapje-patronen

Dit model gezichtsmasker werkt het beste voor mij. Vooral omdat hij op maat is. Alle andere “one size fits all” of “S/M/L” paste toch niet nauwsluitend om mijn gezicht. Waardoor er gaten langs de zijkant kwamen, waar ik een luchtstroom door voelde als ik hard uitademde.

Ik vond hem op fabrickpatch.net. Een site van een stoffenwinkel in Washington, Amerika. Ze maken ook hele goede video’s waarin ze ook uitleggen waarom ze bepaalde stoffen en modellen gebruiken. In plaats van “dit is de beste. Klaar”. Dat vond ik heel fijn, maar daardoor zijn de video’s ook wel extra lang haha. Ze zijn die tijd wel meer dan waard!

“Jesse (Killion) facemask” – een op maat gemaakt mondmasker patroon

Deze .pdf bevat 24 modellen. Je moet je gezicht op twee plekken opmeten.

 • Vanaf je neus (waar je een bril draagt) tot nét onder je kin. Waar je je bot voelt.
 • En vanaf je oor naar je neus. (Dus tot hoe ver je je mondmasker wil dragen) Ik deed het tot net iets voor mijn oor.

In de .pdf staat duidelijker hoe je het kan opmeten. Maar ook in bovenstaande video wordt het uitgelegd.

Download het mondkapje-patroon

En met die getallen kies je een patroon uit wat daar het dichts bij zit. De maten zijn helaas wel in inches. (1 inch = 2,54 cm)

Neus-tot-kin-lengte

Ik heb al geleerd dat je neus-tot-kin-lengte het belangrijkst is.
De oor-tot-neus-lengte kun je makkelijker korter maken. In video hierboven wordt ook uitgelegd hoe je een patroon nog beter op maat kan maken.

Elastiek of touwtjes

Ik gebruik elastiek om het masker vast te zetten. Ik heb ook touwtjes geprobeerd, maar dat vond ik minder fijn. Het voordeel van touwtjes is wel dat iedereen die past, omdat je ze op maat kan strikken.

Om het elastiek op te meten, meet je rondom je hoofd (van oor tot oor) op de plek waar je het elastiek gaat dragen.
De regel met elastiek is 2/3 knippen van de lengte die het moet overbruggen. (Dus “meting” x 0,66) + 2cm extra, om vast te zetten.

Ook koos ik ervoor om het elastiek helemaal rondom mijn hoofd te laten gaan, en niet om mijn oren. Omdat ik veel verhalen hoor over dat een masker lang om je oren dragen pijn gaat doen.

mondkapje op maat naaien DIY

Stoffen die ik gebruikte voor mijn mondkapje op maat:

Ik gebruik een laag dicht-geweven katoen (100%), twee lagen vlieseline F220 (non-woven) en een laag chiffon.

Mijn gedachte hier achter (of dit klopt, weet ik niet):

 • Katoen zorgt voor de barrière van de grotere druppels.
 • Het vlieseline is niet-geweven maar fijngedrukt, waardoor het nog dichter op elkaar zit dan katoen en hopelijk de iets kleinere druppels tegenhoudt. Ook maakt het het mondkapje wat steviger. (Dit is de vervanger voor de keukenpapieren filter.)
 • En de chiffon is de elektrostatische barrière voor de kleinere druppeltjes die door de katoenvezels heen glippen.
 • Dun elastiek. Om het masker vast te maken.
 • Een ijzerdraadje wat om nieuwe kabels zit, wanneer je die koopt. Die was mooi afgewerkt (dus gaat niet roesten als het nat wordt), net stevig genoeg om om je neus te klemmen en we hadden daar aardig wat van bewaard. Zie deze video op minuut 12:50 op meer alternatieven op de neusklem te zien.

Waar ik rekening mee hield:

 • Ik wilde stoffen die ik heet kon wassen omdat ik ze na gebruik altijd met kokend heet water en wat zeep in een pannetje wilden ontsmetten.
 • De stoffen moesten wel “adembaar” blijven. Meerdere lagen dik katoen werd voor mij echt te beklemmend.
 • Het katoen moest dicht geweven zijn. Dit kan je testen door de stof tegen het licht te houden. Als je veel lichtpuntjes ziet, weet je dat daardoor druppels kunnen komen.

Tot slot – mondkapje op maat

Hopelijk had je hier wat aan. Het was voor mij flink wat uitzoekwerk voordat ik bij het beste patroon voor een mondkapje voor mijn hoofd uitkwam. Dus hopelijk heb je wat aan mijn bevindingen. :)

Als je (naai)tips of andere interessante onderzoeken hebt, laat ze me vooral weten.

Follow

6 Reacties

 1. Marie
  31 mei 2020
  Antwoord

  Ik vroeg me af wat jij als neusbrug gebruikt?

  • Nynke
   31 mei 2020
   Antwoord

   Oeh, goede vraag! Dat had ik inderdaad niet vermeld. Ik heb het nu aan de blog toegevoegd.

   Ik gebruik stukjes kabel wat om kabels zit als je die koopt. Daar hadden wij er nog aardig wat van.
   Maar als je de video kijkt, worden meer dingen besproken:
   (Rond 12:50) https://youtu.be/N4r8nwFdUxY.

   Groetjes,
   Nynke

 2. hanneke
  3 oktober 2020
  Antwoord

  Hai, super die beschrijving! Maak je ze misschien tegen betaling ook voor anderen? Ik kan nl zelf echt NIET naaien en de standaard kapjes uit de winkel sluiten niet aan (heel irritant als brildrager)!

 3. hanneke
  3 oktober 2020
  Antwoord

  Hai, super die beschrijving! Maak je ze misschien tegen betaling ook voor anderen? Ik kan nl zelf echt NIET naaien en de standaard kapjes uit de winkel sluiten niet aan (heel irritant als brildrager)!

 4. Julie
  9 oktober 2020
  Antwoord

  Thanks voor het maken van dit overzichtje!
  Er is zoveel verschillende info beschikbaar dat het soms heel onduidelijk is.
  Dus nu kan ik duidelijk aan de slag :)
  Weet jij toevallig ook een goede (online) stoffenwinkel voor geschikte stoffen hiervoor?

  Groetjes Julie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*