DIY: Time-lapse van herfstbladeren maken

Tijdens een herfstwandeling zag ik allemaal mooie herfstblaadjes die ik mee naar huis wilde nemen. Om ze te bewaren stopte ik ze in een boek om te drogen. De vorm blijft mooi, maar de kleur helaas niet. Toen dacht ik aan wat mijn broer vorig jaar deed, hij legde bladeren onder de scanner en scande die een paar dagen achter elkaar.
Dit heb ik ook gedaan, van 28 okt tot 20 nov. Dat is 23 dagen, drie scans per dag. Ik had niet echt een scan-schema, maar scande meestal bij het opstaan, tussen de middag en voor het slapen gaan.

Let op: grote afbeeldingen, dus maak verbinding met WiFi!

Herfstbladeren scannen

Zit je achter een desktop? dan heb je gelukt, klik op de foto’s om ze groter te zien!
timelapse van bladeren

Hoe maak je een time-lapse van herfstbladeren

Stap 1. Zoek mooie bladeren uit.
Stap 2. Leg ze zo onder de scanner dat ze elkaar niet raken. Leg daar een (wit of zwart) papiertje achter, die het vocht opneemt.
Stap 3. Leg iets zwaars op de scanner en plak er een briefje op dat niemand eraan mag zitten. Want als de bladeren verschuiven kun je er niet meer zo makkelijk een mooie time-lapse van maken.
Stap 4. Scan elke ochtend, middag en avond je bladeren. Je kunt een wekker op je telefoon zetten om je te herinneren. Het liefst op zo’n hoog mogelijke DPI. Ik koos voor 360 DPI.
Stap 5. Als je klaar bent kun je met een time-lapse-programma een video maken. Ik gebruikte Time Lapse Assembler. En GIF Brewery 3 voor het maken van de .gifjes.

Dit is mijn favoriet. Mooie kleur rood die heel langzaam bruin wordt.
blad timelaps blad timelaps

Rechts zie je een bladluis lopen en uiteindelijk onderaan zie je hem gaan slapen (voor eeuwig…).
blad timelaps

Wat ik beter zou doen

De volgende keer zou ik er een vel papier achter leggen, zodat ze kunnen drogen. Vooral het grote blad ging schimmelen en dat was niet de bedoeling. Het ziet er wel cool uit, maar er zitten nog steeds schimmelresten op de scanner. Oeps.

nynkek-herfstbladeren-dscf5346-161121

 

Achterkant van de gedroogde bladeren

Ik vond de achterkant ook de moeite waard om te scannen. Wat een verschil met de voorkant. Weer is rechtsonder mijn favoriet.

Vind je dit ook mooi?

Dan moet je sowieso Planet Earth kijken! Daar zitten zulke prachtige time-lapses in. En andere geweldige shots van onze prachtige aarde. Als je die gezien hebt moet je Life kijken. Beide met de prachtige stem van David Attenborough.

 

 

Follow

2 Reacties

  1. 26 november 2016
    Antwoord

    Wat leuk gedaan, zeg! Ziet er erg leuk uit :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*