DIY: Zelf een stempel maken

Heb je nog een gum liggen? Dan kun je met een (aardappelschil)mesje een stempel maken. Het is makkelijker om het met gutsen te doen, maar niet persé nodig. Mijn eerste stempel maakte ik met alleen een mesje. Ik tekende hem gelijk op de gum en begon te snijden. Wil je het wat beter aanpakken? Volg dan de volgende stappen.

Benodigdheden:

 • een gum (Ik vind de goedkoopste (€ 0,28) van de action het fijnst. Die gebruik ik hier ook)
 • mes/gutsen (bijvoorbeeld een Linomeshouder van Creotime*)
 • potlood
 • papier
 • stempelkussen/verf/stiften

diy-zelf-stempel-maken-van-een-gum-

Stap 1. Teken met potlood op papier wat je op de stempel wil.

Oké, laten we beginnen. Eerst moet je bedenken wat je op de stempel wilt hebben. Je kunt je eigen naam doen of je lievelingsdier. Weet je niet waar je een stempel van moet maken? Op Pinterest vind je genoeg ideeën. Leg de gum op papier en trek de vorm om, zodat je weet hoe groot je stempel kan worden. Teken daar je stempel in met potlood. Knip je tekening uit.

Stap 2. Leg het papier met de tekening-kant op de gum en kras de achterkant.

Kras met je potlood over de hele achterkant heen, zoals ik rechtsboven op de afbeelding hierboven heb gedaan. Op deze manier transfer je jouw tekening op de gum, in spiegelbeeld. Wat vooral belangrijk is voor tekst.

Stap 3. Haal voorzichtig met een mesje of guts alle overbodige stukjes gum weg. Begin met het midden en werk naar de randen toe.

Wees voorzichtig, wat je eenmaal hebt weggehaald kun je niet meer terugkrijgen. Ik begin bij de randjes met de kleinste guts en dan haal ik met de grotere alles eromheen weg.

diy zelf stempel maken van een gum 007

Stap 4. Probeer de stempel uit op een stempelkussen. Nu zie je precies waar je nog stukjes moet wegsnijden.

Zoals je op de foto hierboven ziet had ik bij #1 veel stukjes om de dino heen zitten, wat bij #2 weg is. Toen zag ik nog wat bij de staart zitten. Ook zijn de hoorns een stuk puntiger en smaller geworden. Uiteindelijk was ik tevreden met #3. Ben jij tevreden? Dan kun je gaan stempelen!

diy zelf stempel maken van een gum 009

Wat kun je gebruiken om te stempelen.

Je kunt van alles gebruiken. Een stempelkussen, natuurlijk. Maar ook markeerstiften, textielstiften, watervaste stift, verf of ecoline.

Hierboven zie je een roze dino van markeerstift, een blauwe van een stempelkussen en de groene van ecoline, wat persoonlijk mijn favoriet is. Het verloop van kleuren is prachtig en elke keer uniek.

diy zelf stempel maken van een gum 015

Hartstikke leuk, maar wat moet je nou met een stempel?

Je kan er van alles mee. Als je een eigen logo hebt, kun je die op je visitekaartjes stempelen. Als je veel boeken uitleent kun je jouw persoonlijke stempel erin zitten, zodat niemand vergeet dat die van jou was. Je kunt de kaft van je agenda/notitiboekje mooier maken. Alle post wordt leuker met stempels. Je kunt op een saai shirt een patroontje stempelen, cadeaupapier leuker maken oftewel je kunt bijna alles personaliseren.

Zelf een stempel maken - voorbeelden DIY

Met wat Pinterest-inspiratie maakte ik deze cactus die je elke keer weer uniek kan maken. Je kan ook een patroontje maken, zoals rechtsboven.

Links voor inspiratie:

 • Pinterest – Hier kijk ik graag voor inspiratie, niet alleen voor stempels.
 • Luusjeindelucht – Haar 1stampaday-project is awesome. Net als haar stempelportretten.
 • Linosnede.nl – informatie over lino’s en druktechnieken

*lees mijn disclaimer over affiliatelinks

Follow

9 Reacties

 1. […] Vorige week legde ik uit hoe je een stempel kan maken. Je kunt deze stempel gebruiken voor van alles, zoals stof bedrukken! Hier heb je textielstiften of textielverf voor nodig. Het kan ook met een watervaste stift, maar mocht je het willen wassen dan zou het kunnen dat het niet 100% blijft zitten. […]

 2. […] stempel maakte ik van een gum, waar ik al eerder een DIY over schreef. Met een zwarte en bruine textielstift maakte ik de afdrukken op de boxer. Ik hoop […]

 3. […] gebruiken is een logische stap na de stempels maken van gum. Ik liep met mijn verjaardagsgeld in de kunstwinkel en ik snap nu de uitspraak “Als een kind […]

 4. 17 mei 2017
  Antwoord

  Wauw wat een handig artikel! Ik heb laatst een workshop gedaan waarbij je een stempel maakt en ik vond het ZO leuk! Ik wil een setje met gutsen aanschaffen maar weet nog niet zo goed hoe en waar. Jij een idee?Met mijn klunzigheid lijkt een aardappelmesje me niet een heel goed idee. Dankjewel voor de tips!

  • Nynke
   22 mei 2017
   Antwoord

   Ahh, klinkt als een leuke workshop! Ik zal al wat op je Instagram voorbij komen, leuk!

   Ik heb mijne bij de HEMA gekocht, maar bol.com heeft bijv. ook een setje en je kunt ook naar een kunstwinkel in de buurt gaan.
   Ik heb toevallig net een luxe gutsen-set van mijn moeder gekregen die nog van mij opa was. Nu ben ik heel benieuwd of ik kwaliteitsverschil ervaar met mijn goedkope set. :) Want die werkten ook gewoon prima, maar hele dunne lijnen gingen wat moeilijk.

 5. Josje
  15 augustus 2020
  Antwoord

  Hi Nynke, Het is alweer even geleden dat je het plaatste, maar superleuk artikel! Ik keek vandaag bij de Action en Hema, op zoek naar grote gummen, maar kon ze niet in dit formaat vinden. Weet jij waar ze nog te koop zijn? Groetjes, Josje

  • Nynke
   14 januari 2021
   Antwoord

   Ah, wat jammer. Ik zou het helaas niet weten. Je kan ook linoleum bij een knutsel-winkel kopen. Wel wat duurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*