DIY: Mijn eerste lino

Linoleum gebruiken is een logische stap na de stempels maken van gum. Ik liep met mijn verjaardagsgeld in de kunstwinkel en ik snap nu de uitspraak “Als een kind in de snoepwinkel” want ik wilde alles hebben. Uiteindelijk liep ik naar buiten met linoleum en een verfroller.

Ik vond het moeilijk om iets te maken hiermee. Ik had (onbewust) in mijn hoofd gehaald dat het gelijk perfect moest zijn, omdat ik geld voor de lino had betaald. Met een gum had ik dat nooit. Daardoor lag de linoleumplaat eerst een week op mijn bureau. Terwijl ik in de winkel niet kon wachten hem te gebruiken.

Uiteindelijk besloot ik een kaart te maken, die voor verschillende situaties gebruikt kan worden. Hij is nog niet af, want er moet nog tekst bij. Maar de eerste stap is er! Hieronder lees je over mijn proces en alle leermomenten. Want die waren er zeker!

Benodigdheden stempel maken van linoleum

Benodigdheden linosnede maken

Voor een stempel gemaakt van linoleum:

 • Linoleumplaat (ik gebruikte een plaatje van 10x15cm soft 3mm dikte)
 • Gutsen
 • Carbonpapier
 • Watervaste stift
 • Potlood

Voor het drukken

 • Verfroller
 • Verf (je hebt speciale drukverf maar ik gebruikte acrylverf)
 • Plaatje voor je verf (ik gebruikte een stukje glas uit een fotolijstje)
 • Deegroller (of een echte etspers)
 • Papier om op te drukken

*Lees mijn disclaimer over affiliatelinks. Kost jou niks extra’s en ik kan meer tutorials maken!

Stap 1. Teken wat je wilt uitsnijden.

I wish I were an octopus - so I had 8 hands to ...

Bedenk wat je wilt uitsnijden, en teken dat met duidelijke lijnen waar je wilt gaan snijden. Ik wilde een octopus tekenen en daarboven en daaronder een tekstje zelf schrijven.

Stap 2. Transfer het met carbonpapier.

Stap 2. Transfer je tekening met behulp van carbonpapier op het linoleum

Leg je carbonpapier met de donkere kant op je lino, en daarboven je tekening. Door je tekening over te trekken transfer je de tekening op je lino. Let wel op als je tekst gebruikt dat het in spiegelbeeld op je stempel moet komen. Trek het daarna over met watervaste stift, zodat het er goed op blijft zitten.

Stap 3. Snijd eruit wat je niet wilt.

Stap 3. Snijd uit het linoleum wat je niet wilt en creëer zo je stempel

Pak je gutsenset en begin met snijden. Wees voorzichtig, want als je eenmaal uitschiet kun je het niet terugplakken. De mesjes zijn scherp, dus niet in je vingers snijden! Ik sneed rondom mijn octopus, dat leek me makkelijker dan de hele plaat te moeten uitgutsen.

De zuignappen maken was moeilijker dan ik dacht. Ik zette mijn kleinste mesje zachtjes in het linoleum en draaide met het mesje een rondje. Zo werden de gaten aardig rond, maar toch werden ze wat ongelijk.

Stap 4. Drukken maar! Oefening baart kunst

Stap 4. Drukken maar! Oefening baart kunst

Stap 4. Drukken maar! Oefening baart kunst, dus veel testdrukken maken!

Ik heb geen drukpers, maar gebruikte een deegroller voor het drukken. Dit werkte prima, maar je moet wel oppassen dat je stempel of het papier niet verschuift.

Leg je linosnede op de tafel met de rug naar onder. Leg je papier daarop en ga er met de deegroller overheen. Ik hoorde dat met de bolle kant van een lepel slaan/wrijven ook kan. Let er vooral op dat de print niet verschuift.
Zoals je op bovenstaande afbeelding kan zien duurde het even voordat ik de juiste hoeveelheid verf en druk had. Links zie je dat ik te veel verf gebruikte en rechts werd het steeds beter. Het is gewoon even oefenen.

Gradiënt verfroller op een glasplaat

Je kunt ook twee kleuren verf mengen en die in een gradiënt op je stempel aanbrengen.

Leermomentjes (wat bij mij fout ging)

 • Stipjes uit-etsen is heel moeilijk. Lijnen zijn veel makkelijker. Mijn volgende stempel krijgt dus meer lijnen/rimpels. Ik zat te denken aan een rimpelige olifant.
 • Te veel verf gebruiken zorgt ervoor dat de gaatjes van je stempel vol gaan zitten met verf.
 • Vergeet niet na gebruik alles schoon te maken. Resten verf krijg je moeilijk van de stempel af.
 • Minder inkt geeft een strakker resultaat maar meer inkt is makkelijker.
 • Als je het linoleum eerst even schuurt is de inktafdracht beter.
 • Begin gewoon, wacht niet tot je het perfecte idee hebt.
 • Let erop dat je ondergrond glad is. Ik had een beetje lijmresten op mijn tafel en daardoor ging het drukken op die plek niet goed.
 • Acrylverf werkt niet perfect. Ik denk dat het te nat is, als het opdroogt scheurt het papier (zie onderstaande foto). Maar ik had niks anders.

Leermomentje: Verf die aan het papier blijft plakken.

Manieren om te drukken

Verschillende drukmethodes

Je kan twee stempels over elkaar heen stempelen (wel eerst wachten tot de eerste laag droog is). Of eerst met de roller een achtergrond maken.

Overal een octopusstempel! Ik stuurde dit kaartje naar mijn ouders

Bepaalde oplage drukken

Ik las dat Echte Kunstenaars (jaja, met hoofdletters) een bepaalde oplage drukken, die nummeren, ondertekenen en daarna de lino weggooien. Daardoor zijn de prints meer waard. Maak niet de fout die Rembrandt maakte! Na zijn dood zijn nog meer drukken gemaakt. Hierdoor zijn de eerder gedrukte prints minder speciaal. Ik snap dat het bijzonderder was als de drukplaatjes vernietigd waren. (Uiteraard mag je helemaal zelf weten wat je doet, ik gooi mijne in ieder geval niet weg. Maar ik ben dan ook geen Echte Kunstenaar.)
Geel-rood kleurverloop octopusprint met herfstbladeren

Handige links

Ik wil nu overal een octopussen op drukken! Dit is zo leuk om te doen. Wat ga jij maken?

Follow

4 Reacties

 1. Taeke van der Ploeg
  3 december 2018
  Antwoord

  Ik heb per ongeluk te veel uitgegutst in een werkstuk. Kan dat weer gevuld worden? Zo ja, met welk vulmiddel?
  Dank bij voorbaat voor het advies.

  • Nynke
   25 maart 2019
   Antwoord

   Hoi Taeke,
   oei dat is jammer. Ik heb hier helaas geen tips voor. Persoonlijk vind ik dat juist wel mooi als het niet “perfect” is, maar ik kan me voorstellen dat je het wilt repareren. Wellicht met lijm of een ander middel wat opdroogt?
   Succes! Als je een goede oplossing vindt mag je die zeker delen :)

 2. Emma
  22 maart 2019
  Antwoord

  Leuk artikel! Ik maak nu ook nog stempels met grote gummen, maar ben heel benieuwd hoe lino is. Zou het werken als je ipv door de verf met de roller over een groot stempelkussen gaat, zoals een Stazon of VersaFine?

  • Nynke
   25 maart 2019
   Antwoord

   Thanks :) en ja, moet zeker lukken met een stempelkussen. Of kleinere lino’s maken, dan passen ze op een klein stempelkussen ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*