Fotoverslag: waarom ik Artis cool vind

Zondag 16 oktober bezochten we ein-de-lijk Artis! Ik wilde hier al zó lang een keer heen. Maar als we geen plannen maken staan we in het weekend veel te laat op. Dan is het ~zonde~ om zoveel geld voor een kaartje uit te geven terwijl we maar een halve dag in de dierentuin kunnen zijn. En zo kwam het er nooit van.
Deze keer zetten we het in onze agenda, gingen redelijk vroeg naar bed en zetten we daadwerkelijk een wekker! Na een uur snoozen (oeps) stonden we op zondag om 9 uur op, een hele prestatie voor ons!

De reden dat het deze keer lukte om vroeg op te staan was dat ik 28 werd! Hoera. Ik wilde heel graag voor mijn verjaardag ergens heengaan omdat ik geen zin had om een feestje te geven. Tekenen in Artis leek me heel leuk, al kan ik nu al verklappen dat van tekenen niks kwam. Alle dieren bekijken en fotograferen was veel te leuk!

Hoera, ik ben jarig en kreeg een leuke kaart van m'n schoonmoeder.

Hierbij mijn fotoverslag. Als je achter je computer zit: klik op de foto’s om ze groter te bekijken! Onderaan heb ik nog een betoog geschreven waarom ik ARTIS een goede dierentuin vind.

Foto’s gemaakt met mijn trouwe Fuji X-E2 met de uitzondering waar ik op sta, die heeft Pim gemaakt met zijn Fuji X100s.

Babyolifant en wat ARTIS een goede dierentuin maakt (in mijn ogen)

Terwijl wij in de dierentuin waren werd het babyolifantje geboren (klik op de link voor het filmpje van de geboorte!), maar helaas hebben we daar niks van meegekregen. Wel las ik daardoor de visie van de directeur en die sprak me aan.

Haig Balian is een Nederlands filmproducent en de zevende directeur van dierentuin Natura Artis Magistra. Hij wil af van het feit dat we menselijke gevoelens projecteren op dieren. Zo heeft hij het namenbeleid aangepast. Bij de geboorte van deze babyolifant werd bijvoorbeeld niet “Sanuk is geboren” gecommuniceerd maar “Aziatisch olifantje geboren”. Nergens werd Sanuks naam genoemd, en ik kon hem ook niet snel vinden. Hij vertelde dat zijn marketingteam daar niet heel blij van werd, haha. Dat kan ik me wel voorstellen.

Ook worden de dierenhokken steeds groter, zo zijn ze bezig om van de parkeerplaats meer ruimte voor de olifanten te maken. Het aantal diersoorten is teruggebracht van 1600 naar 900. “Je hoeft niet alle soorten lama’s te hebben om te laten zien wat een lama is.” 
De ijsbeer, de orang-oetang en het nijlpaard zijn er niet meer. Voor het eerst in dertig jaar hebben de flamingo’s hun eieren uitgebroed. Dat betekent dat ze zich op hun gemak voelen. 
Hij wil de natuur zo dichtbij mogelijk brengen. “Dat hoeft niet per se met grotere dieren. Uiteindelijk geeft een rode vari, een halfaap die tussen het publiek rondspringt, een veel grotere beleving dan een ijsberende ijsbeer in een te klein hok.” En daar ben ik het helemaal mee eens. De rode vari’s waren echt een hoogtepunt, net als de Incastern vogels waar je tussendoor kon lopen. En dit zegt niet alleen de fotograaf in mij.
Ga zelf eens kijken, ik ben benieuwd wat jij vindt. Uiteraard zijn er veel dingen die beter kunnen voor het dierenwelzijn, maar het is een proces. In zijn 13 jaar als directeur heeft hij al veel positieve veranderingen doorgevoerd. Of een dierentuin ooit 100% diervriendelijk kan zijn is natuurlijk maar de vraag. Ik denk wel dat het mensen veel kan leren over hoe geweldig de dierenwereld is en dat we daar respect voor moeten hebben. Gelukkig ziet ARTIS natuur- en milieueducatie als haar taak.

Rode Vari

Meer informatie over ARTIS


Ben jij wel eens in ARTIS geweest? En wat vind jij belangrijk in een dierentuin?

Follow

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*