DIY: Stof stempelen

Vorige week legde ik uit hoe je een stempel kan maken. Je kunt deze stempel gebruiken voor van alles, zoals stof bedrukken! Hier heb je textielstiften of textielverf voor nodig. Het kan ook met een watervaste stift, maar mocht je het willen wassen dan zou het kunnen dat het niet 100% blijft zitten.

Benodigdheden

Weet je nog niet wat je wil gaan stempelen? Bekijk mijn Pinterest bord voor inspiratie.

diy stempelen op stof 001-2

Stap 1. Zoek een stuk stof uit waar je op wil stempelen.

Dit kan een blouse, een shirt of bijvoorbeeld een tas zijn. Of een lapje waar je later nog wat van wil naaien, zoals in mijn geval.

diy stempelen op stof 001-3

Stap 2. Doe de verf/stift op de stempel

Als je verf gebruikt, zorg er voor dat het er egaal op zit, zeker met dunne verf is dit belangrijk.

Gebruikt je een stift? Kleur dan je stempel helemaal in maar zorg ervoor dat het nog niet opdroogt. Als je een gum-stempel gebruikt moet je oppassen dat je niet een laag gum eraf haalt tijdens het inkleuren.

Stap 3. Stempel je stof

Je kunt een patroontje maken, een tekst of maar één stempel erop doen. Ik merkte dat mijn verf niet zo dekkend was, dus ik kleurde mijn print na het stempelen in met een dun kwastje.

Stap 4. Strijken

Als je print droog is kun je gaan strijken. Probeer eerst een hoekje van je stof, om te zien of je stof niet smelt. Je wilt dit zo warm mogelijk doen als dat je stof aankan. Leg de stof met de print naar beneden op je strijkplank en ga er een paar keer overheen. Klaar? Nu zou je de stof moeten kunnen wassen (op 30 graden)! Durf je het niet aan? Dan kun je de stof voor de zekerheid met de hand wassen, zoals ik doe.

diy stempelen op stof 002-3

Voorbeelden:

etuis-stempelen

Op de twee etui’s hierboven zie je dat het verschil in stof zorgt voor een andere tekstuur. De bovenste is fanart van Jumpy Wall, Pims eigen game. Maar door de ogen werd het meer een vogel.

diy stempelen op stof 002-2

Als je alfabetstempels hebt kunt je een tekst maken en het later ergens opnaaien. Deze tekst is een referentie naar een van de beste series: Battlestar Galactica.

Fuji X100s cameraprint op stof

Bekijk hoe ik deze camera-print maakte.

*lees mijn disclaimer over affiliatelinks

Follow

5 Reacties

  1. […] kunt de kaft van je agenda/notitiboekje mooier maken. Alle post wordt leuker met stempels. Je kunt op een saai shirt een patroontje stempelen, cadeaupapier leuker maken oftewel je kunt bijna alles […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*