DIY: twee laagse cameraprint maken op stof

Ik had al een paar dagen in mijn hoofd dat ik een shirt wilde maken met een camera-motief. En niet zomaar een camera, maar de prachtige Fuji X100. Ik schreef al een keer hoe je op stof kan stempelen, maar ik wilde deze keer met meerdere lagen. Ik had een schets op papier gemaakt waarbij de camerahoes elke keer andere kleuren had, en dat leek me ook leuk op stof. Hieronder lees je mijn proces.

nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3797-160905

Stap 1. Teken je camera en transfer hem naar je stempel.

Lees hier nog even terug hoe je een stempel van een gum kunt maken. Ik twijfelde of ik hem van de zijkant wilde of gewoon simpel van voren, en ging voor het vooraanzicht.

nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3810-160907

Stap 2. Maak je stempel en test hem uit op papier.

Maak een mooie cameraprint op papier en probeer verschillende kleuren en motieven uit.

nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3826-160908

Stap 4. Test je stempel op een proeflapje.

Het duurde even voordat ik het stempelen onder de knie had, dus dit kan ik je zeker aanraden. Zorg dat het dezelfde stof is als waar je het uiteindelijk op wilt stempelen. Bij mij werkte het het beste om een dun laagje verf op een stuk plastic te doen (ik gebruikte een deksel van een afhaalchinees-bakje). Na gebruik zag je de afdruk van de stempel in de verf, zoals je op bovenstaande foto ziet. Dit verfde ik met de kwast steeds weer bij, zodat het egaal werd en drukte de stempel weer in de verf en dan op de stof. Druk de stempel goed aan op de stof om een duidelijke print te krijgen!

nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3824-160908

Tweede laag (kleur toevoegen)

Bij het inkleuren van de camera’s merkte ik dat de verf te waterig was. Het liep steeds uit. Je hebt hier masking fluid voor, maar dat had ik niet. Ik probeerde het met lijm, maar dat werkte niet goed genoeg. Dat zie je op bovenstaande foto, het hartje rechtsboven en vierkantje linksboven. De plekken waar de lijm zat zijn wel lichter geworden, en de lijm kwam er met het wassen wel uit.
Toen bedacht ik me dat een tweede stempel, om het in te kleuren, misschien wel zou werken.

nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3992-160911

Tweede stempel: Als je ook waterige verf hebt is een tweede-laag-stempel een goed idee! Dit werkte.

nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3972-160911

Ik testte mijn cameraprint uit op een oude theedoek, voordat ik ze ging stempelen op de echte lap en bedacht me dat zoiets ook leuk is als cadeau (maar dan wel op een nieuwe, schone theedoek).

Stap 5. Stempel in een patroon.

nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3984-160911 nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3996-160911

De zwarte stempel ging goed, maar de verf van het inkleuren liep soms nog uit. Dit kwam doordat ik het later nog met een kwast bijverfde, omdat ik eigenwijs ben. Met alleen de stempels was dit niet gebeurd. Ik vind het ook niet zo erg, het heeft wel wat.

Vergeet je stof niet na het drogen te strijken op de heetste stand (die je stof aankan). Daarna is hij was-proof!

nynkek-camera-stempel-kleding-vervendscf3982-160911
Nog een tip! Als je net als ik de gummen van de action gebruikt: je kunt de verpakkingsbakjes heel goed gebruiken om verf in te leggen en de stempel in te dippen.
Tip 2: gebruik een pipet om verf in bakjes te doen. Ik gebruik dit lege potje vloeibare nagellakdroger. Als je dry nail drops nog niet kent, het is awesome en werkt echt! Dus niet alleen handig als het op is, maar ook om je nagellak sneller te drogen.

 


Zo, dat was mijn proces voor de cameraprint op stof, wat vind jij ervan? Ik ben er nu een tas van aan het maken, die je binnenkort hier ook zult zien!
Om af te sluiten een mooie foto van Toesje die een zeehond nadoet. Fijne dag!

Toes de poes doet weer mooi

Follow

5 Reacties

 1. 16 september 2016
  Antwoord

  Gezellig zo’n print! En die foto van de kat is echt te schattig :)

  • Nynke
   12 oktober 2016
   Antwoord

   Dank je :) Toes is een schatje.

 2. 24 oktober 2016
  Antwoord

  Wat super mooi gemaakt en het resultaat mag er zijn!

  • Nynke
   24 oktober 2016
   Antwoord

   Dank je wel Enzo! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*