DIY: Zelf stickers maken en printen

Ik wissel snel van interesses. Op dit moment vind ik stickers maken helemaal geweldig, maar ik ken mezelf. Over niet al te lange tijd vind ik iets anders weer superawesome en komt dit weer in de la te liggen. Het begon met waterverf op labels. Daarna betekende ik die. We hebben sinds een paar dagen een zwart-wit laserprinter (fantastisch ding) en daar kocht ik a4-stickervellen bij zodat ik mijn eigen stickers kon printen. Het met de hand kleuren en uitknippen kostte wel wat meer tijd dan ik gedacht had, maar het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf :)

Wil je weten hoe ik de stickers gemaakt heb of ze zelf ook printen? Lees dan verder! Want hier zit mijn tweede printable bij!

Benodigdheden om zelf printbare stickers te maken

 • (zwart-wit) printer
 • Scanner
 • Labels (Bijv. deze*. Ik gebruikte deze.
 • Zwarte pen
 • Papier
 • Schaar

*Partnerlink, kost jou niet meer maar levert mij wat geld op om meer te bloggen :).

Stap 1. Tekenen en scannen

Teken je toekomstige stickers op papier en scan ze in, of teken ze gelijk op de computer (sla dan stap 2 over). Ik tekende ze op een a4tje met een zwarte fineline en scande die in.

Stap 2. Bewerk de tekeningen

Gebruik een foto-bewerkprogramma om het wit echt wit te maken en het zwart echt zwart.
Ik gebruikte Levels (CMD + L) in Photoshop. In dit venster kun je het meest rechtse pijltje naar link halen en de twee linkse juist naar rechts. Als je hiermee speelt krijg je vanzelf een goede zwart-wit illustratie.

Plaats alle stickers op losse layers en zet ze goed naast elkaar, niet te dicht bij elkaar want je moet ze ook nog kunnen uitknippen. Door de blend mode van de layers op “Darken” te zetten maakt de witte achtergrond niet uit.

Stickers bewerken in Photoshop

Stap 3. Print de stickers op een label

Test het eerst op een normaal a4tje, om te controleren of er niks afgesneden wordt bij de randen en check of er genoeg knipruimte tussen de stickers zit. Print ze daarna op je label.

Stap 4. Kleur de stickers

Als je een kleurenprinter hebt kun je dit ook digitaal doen. Ik gebruikte potloden en waterverf, maar je kunt van alles gebruiken natuurlijk.

Geprinte stickers inkleuren

Stap 5. Knip de stickers uit

Knip eerst globaal alle stickers los en ga dan voorzichtig langs de randen.
Zelf geprinte ingekleurde stickers uitknippenZelfgemaakte stickers ingekleurd met waterverf en potlood

Heb je geen zin om te knippen? Je kunt ook ronde etiketten kopen*. Als je dan zorgt dat je stickers precies in die vakjes vallen heb je een echt stickervel!

Zelfgemaakte stickers zijn klaar om te gebruiken!

Download de printbare stickers

Gratis printbare zwart-wit stickers

 

Vind je mijn stickers leuk? Dan kun je ze zelf printen met deze gratis printable!

 

Verschil in waterverf en potlood bij de zelfgemaakte stickers

Je kunt ook doorzichtige stickers maken!

Lees hier hoe je transparante stickers maakt. Inclusief nog een gratis printbaar stickervel!

zelf transparante stickers printen

 

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met stickers maken. Als je wat maakt ben ik superbenieuwd, zeker als je mijn printable gebruikt!
(Vergeet de hashtag #nynkek niet als je iets op social media deelt!)

Follow

12 Reacties

 1. 30 mei 2016
  Antwoord

  Leuk hè? Zo heb ik eens etiketten zelf gemaakt! Jouw stickers zijn trouwens erg schattig :)

  • Nynke
   30 mei 2016
   Antwoord

   Ja, etiketten kun je er ook mee maken inderdaad, goed idee. :) Bedankt!

 2. Emma
  11 november 2016
  Antwoord

  Kan dit met elke soort printer? Of heb je een speciale nodig?

  • Nynke
   11 november 2016
   Antwoord

   Hoi Emma! Moet je even kijken op de verpakking van je sticker-papier. Daar staat op welke printers geschikt zijn. Die ik gebruikte zijn geschikt voor alle soorten inkjetprinters en laserprinters.

 3. […] zelf een paar stickers maken voor Cupkiezer en vond het jammer dat op de manier die ik gewend was (op gewone etiketten printen) je een witte rand kreeg en ze niet waterdicht waren. Toen dacht ik aan plakfolie óver de […]

 4. Willem Damm
  15 september 2018
  Antwoord

  Ik heb een hobby zelf drank maken
  bv limoncello , cognac , pastis ,koffielikeur , noten likeur , hazelnoten likeur,
  Tamme kastanjes likeur. En wat ik maar kan vinden van fruit
  Op de flessen wil ik een sticker wat er in de fles zitv
  Wat raad u mij aan

  • Nynke
   13 mei 2019
   Antwoord

   Hoi Willem,
   wat een leuke hobby!
   Ik heb zelf geen ervaring met stickers voor etenswaren. Wellicht is een label-maker een idee?
   Je hebt ook bij de Dille&Kamille stickers die je zelf kunt invullen. Ik denk alleen niet dat die nat mogen worden. Maar als nat worden geen probleem is, dan kun je zeker bovenstaande tutorial gebruiken en in bijvoorbeeld Word je stickers maken en daarop afdrukken.
   Groetjes,
   Nynke

 5. Ellen
  10 mei 2019
  Antwoord

  Ik heb geen kleurenprinter en ik wil heel graag een paar leuke kleurenstickers voor op mijn laptop, wat kan ik dan het beste doen? Want ik kan dat toch niet bij een bibliotheek uitprinten op plakfolie?

  • Nynke
   13 mei 2019
   Antwoord

   Hoi Ellen,
   je kan bij copy shops wel vragen of je op je eigen papier mag drukken. Moet je wel eerst stickervellen aanschaffen die geschikt zijn voor hun printers Of anders zelf inkleuren, zoals ik ook heb gedaan :)
   Succes!

 6. Anaïs
  18 november 2020
  Antwoord

  Hoi!
  Wat een toffe tips allemaal! Heb je een tip ivm welk stickerpapier om zelf op te printen goed is van kwaliteit en niet al te prijzig? ik keek eens op bol.com, maar vond het daar nogal prijzig.
  Alvast bedankt.
  Mvg,
  Anaïs

  • Nynke
   1 december 2020
   Antwoord

   Hey Anaïs,

   Nee, helaas. Ik noem in de benodigdheden welke ik heb gebruikt en daar was ik tevreden mee. :)

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*