DIY: persoonlijke stoffen festivalbandjes naaien

Omdat er dit jaar geen festivals georganiseerd konden worden, besloten we ons eigen kleine festivalletje te maken. (Eigenlijk noem je dat gewoon kamperen, op 1,5m afstand). Om toch een beetje een festival-gevoel te krijgen maakte kampeergenoot M. een programmaboekje en ik festivalbandjes. Mijn vriend zorgde elke dag voor verse koffie, als koffietentje en F. zorgde voor de bonte avond. Het idee was ook dat we een silent disco zouden houden, dus we namen onze eigen koptelefoons mee, die we dan op dezelfde playlist zouden aansluiten. Helaas regende het die avond, dus lagen we al vroeg in onze eigen tenten te lezen. Ook wel fijn, haha.

Hoe ik de festivalbandjes maakte heb ik vastgelegd, samen met de leermomenten. Zodat jij ze nóg beter kunt maken.

Bunnikland secrets - ons eigen verzonnen festival met bandjes.
Bunnikland secrets – onze eigen verzonnen festivalnaam.

Hoe naai je je eigen custom festivalbandjes?

Ik wilde dat ze afneembaar waren, zodat je ze af en om kan doen wanneer je wil. Maar je kunt ze natuurlijk ook zonder elastiek maken en dan vastknopen.

Custom gastenbandjes en artiestenbandjes

Ook maakte ik een extra paar voor onze gasten. Ik wilde daar ook ‘gast’ opzetten, en op onze ‘artiest’, maar de titel van het “festival” was langer dan ik dacht. Dus dat paste niet meer. Ook zou het jaartal erbij leuk zijn, maar ook dat paste niet meer. Je zou er zelfs de namen van je gasten op kunnen zetten, om het nog persoonlijker te maken!

DIY festivalbandjes naaien
Zelfgemaakte festivalbandjes

Benodigdheden festivalbandjes

 • Stof die je heet kan strijken en wassen. (Ik gebruikte 100% katoen)
  • Lengte van je stof: zo lang als je bandjes moeten worden (Voor 5 bandjes koos ik 80 cm)
  • Breedte van je stof: 3x zo breed als je bandjes moeten worden. (Ik nam 4,5cm)
 • Elastiek wat je heet kan wassen.
  • Lengte: zo’n 5cm per bandje.
 • Naaimachine
  • met garen in de juiste kleur
 • Strijkijzer
 • Schaar
 • Textielstift

 1. Snijd of knip je stof op maat.

  Hierboven, bij de benodigdheden, staat de maat. (Ik koos 80cm x 4,5cm voor 5 bandjes)

 2. Strijk eerst de zijkanten van de stof naar binnen. En strijk daarna de stof dubbel.

  Dit is de manier die ik ook bij mijn DIY etui heb beschreven, dus als je iets niet snapt, kun je daar in detail deze stap vinden. De afbeelding hieronder komt uit uit die tutorial, daarom is het een andere stof.

 3. Naai met een rechte steek aan beide kanten je bandje dicht.

  Om je festivalbandje niet te laten rafelen hebben we eerst de randen naar binnen gevouwen, om hem daarna dubbel te vouwen. Nu naaien we die dicht. Ook wordt je festivalbandje daardoor wat steviger. Als je liever je bandje nog steviger hebt, kun je ook eerst nog vlieseline toevoegen.

 4. Knip je bandjes en het elastiek op maat.

  Ik heb zelf best smalle polsen en gebruikte 15cm stof per bandje met 5 cm elastiek (incl 1cm om te naaien). Hoe meer elastiek, hoe rekbaarder, maar ook hoe minder mooi (vind ik). Mijn bandjes werden 18cm totaal en 26cm met het elastiek uitgerekt. (Het ligt aan het elastiek wat je gebruikt, hoe ver het uitrekt. Meestal is het de lengte keer drie).

 5. Naai het elastiek in de bandjes.

  Ik gebruik hiervoor een zigzag-steek, zodat het bandje minder gaat rafelen. Ga er een paar keer over heen en weer, zodat het elastiek niet losschiet. Knip alle loszittende draadjes eraf.

 6. Schrijf je festivalnaam op het bandje

  Dit kan je doen met een sjabloon, je eigen stempel maken of het er zelfs op borduren. Maar wij deden het uit de losse pols. We merken dat een textielstift wel echt veel beter werkte dan een zwarte marker. Strijk na het schrijven de stift “in” de stof volgens de verpakking van je textielmarker. Dit zorgt ervoor dat de stift zou moeten blijven zitten als je de bandjes wast. Na een paar keer zwemmen merkte we wel dat de letters wat valer werden, dus misschien deed ik het nog te kort.

 7. Dat was het! Deel ze uit!

Leermomenten festivalbandje:

 • Ik had de stift er te kort ingestreken, waardoor het nog best wat vervaagde bij het zwemmen.
 • Het schrijven kan denk ik makkelijker voor het vastnaaien van het elastiek.
 • Ik maakte een paar bandjes extra groot, omdat ik dacht dat anderen misschien grotere handen hadden. Maar iedereen paste mijn “kleine” bandjes. Doordat het elastiek zo ver uitrekte. En de bandjes vind ik mooier als ze niet te los zitten. Dus de volgende keer maak ik ze allemaal “klein” (18cm).
Eigen bruiloftbandjes maken.
Hier dragen Pim en ik ze met trots.

Festivalbandje: Grote aanrader

Iedereen vond ze super leuk om te krijgen en droeg ze met trots. Grote aanrader dus! Als je ze ook maakt vergeet dan niet mij te taggen (@nynkek) en #Nynkek erbij te zetten.

Superleuk idee: Eigen festivalbandjes maken. Simpele tutorial met foto's!
Superleuk idee: Eigen festivalbandjes maken. Simpele tutorial met foto’s!

Follow

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*