Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om over te stappen op herbruikbare producten

Eigenlijk heb ik een hekel aan Facebook en wil ik regelmatig mijn account verwijderen. Dit doe ik niet, want ik zit in een aantal hele leuke groepen, waar ik zelfs nieuwe vrienden heb leren kennen. Maar ook de perfecte tips krijg als ik weer eens een random vraag heb. Over elk onderwerp is er wel een Facebookgroep te vinden, dus ik zit uiteindelijk in tientallen groepen.

Zo ook in een groep voor Groene Bloggers in Nederland. Daar ontstond het idee om gezamenlijk een soort online groene gids te maken voor de Dag van de Duurzaamheid. Want elke Groene Blogger heeft wel een onderwerp waar die graag over schrijft en als we die aan elkaar koppelen heb je al zoveel leuke tips. En zo leer je ook nog eens andere leuke (groene) blogs kennen.

Ik doe dus mee aan deze online groene gids en mijn blog gaat over 10 tips om over te stappen op herbruikbare producten. :) Want afval-verminderen is een belangrijk begin bij een duurzamere wereld.

Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar op 10 oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop we extra stil staan bij duurzaamheid en door middel van vele evenementen door het hele land meer mensen enthousiast proberen te maken over duurzaamheid. Het initiatief van Urgenda (een Nederlandse organisatie met als doel om Nederland sneller duurzamer te maken) zou moeten laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Met name aan die inspiratie willen de groene bloggers graag een steentje bijdragen!

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander

Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.

Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn
Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

De duurzame top 10 tips van de groene bloggers

Groene bloggers zijn natuurlijk ook bezig met diverse onderwerpen uit die impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids. :)

Hieronder zie je mijn 10 tips om je impact te verkleinen door over te stappen op herbruikbare producten. Klik na het lezen door naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daar is deze dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?


De 10 tips om over te stappen op herbruikbare producten

Om je afval te verminderen is het slim om over te stappen op herbruikbare producten. Want alles wat gemaakt wordt kost grondstoffen en energie. Ook als het gerecycled wordt kost het meer energie dan jouw product (schoonmaken en) te hergebruiken. Ik merk bij mezelf dat ik van veel producten niet eens wíst dat er herbruikbare alternatieven waren! Ik gebruikte altijd boterhamzakjes voor mijn brood. Ik had wel een broodtrommel maar die is zo groot en dat paste niet altijd in mijn tas. Maar er zijn herbruikbare zakjes! En wist je dat er uitveegbare notitieboekjes zijn? En kende je de menstruatiecup?

Hieronder heb ik al deze alternatieven in tien categorieën ingedeeld. Hopelijk leer je er, net als ik, van dat er duurzamere alternatieven zijn.

Waarom wil je geen wegwerproducten gebruiken?

Omdat het grondstoffen en energie kost om die te maken. Ook als je jouw afval recyclet, want niet alles kan gerecycled worden.

Mythes over afwassen en afval scheiden

Je hoort wel eens dat een keer je lunchbakje afwassen slechter voor het milieu is dat elke keer wegwerp boterhamzakjes gebruiken. Wanneer je voor het afwassen geen liters water gebruikt is dit niet waar en klinkt het bij mij alsof je voor jezelf goedpraat dat je toch “goed bezig bent” terwijl je dondersgoed weet dat dat niet zo is. Sowieso raakt plastic een keer op omdat het van aardolie wordt gemaakt. Het is gewoon zonde om iets wat aardolie kost maar één keer te gebruiken.

Daar schreef ik laatst ook al over op Twitter, dat ik zo vaak hoor van mensen die geen afval scheiden dat ze ergens gehoord hebben dat het toch niet uitmaakt, omdat het allemaal op dezelfde afvalhoop komt. Dit is echt onzin, alleen vervuild plastic komt uiteindelijk weer bij het normale afval terecht. Zulke mythes vind ik schadelijk. Afval scheiden en herbruikbare producten gebruiken is een keuze en beter voor het milieu. Niemand dwingt je om dit te doen en je moet zeker doen waar jij je goed bij voelt, maar wees wel geïnformeerd own up to your decisions.

Herbruikbare varianten van wegwerp-artikelen:

  1. Persoonlijke hygiëne
    • Tandenborstel
      Je hoeft alleen de bovenkant te vervangen. Daarom zijn er speciale body’s en opzetstukjes voor de handtandenborstel!
    • Menstruatiecup
      Een buigbaar cupje die je inbrengt en tot 12u kan dragen. Weer leegt en dan weer inbrengt. Een menstruatiecup gaat tot tien jaar mee! Weet je niet welke maat je moet hebben? Cupkiezer helpt je daarbij.
    • herbruikbaar maandverband
      Maandverband van biologisch katoen gemaakt, wat je na gebruik wast.
    • Scheermesje
      In plaats van wegwerpmesjes kun je investeren in een goed scheermes.
    • Wattenschijfjes
      In plaats van schrijfjes gemaakt van watte kun je ook katoenen schijfjes gebruiken.
    • Zakdoek
      Het voelt wat ouderwets, maar een zakdoek kun je natuurlijk ook hergebruiken als die van stof is.
  2. Eten

  3. Drinken
    • Theefilters
      Koop verse thee en stop die in een leuk filter. Je hebt hier echt fantastische voor.
  4. Kantoorartikelen
    • GreenBook
      Een uitwisbaar notitieboekje! Waarbij je zelfs alle soorten papier kunt kiezen. Dus ideaal als je liever stipjes/lijntjes of to do-lijstjes wilt.
  5. Fashion
    • Tweedehands kleding kopen
      Ga eens langs bij een tweedehandswinkel en hergebruik andermans kleding! :) Scheelt ook een hoop geld.
  6. Onderweg

    • broodzakje
      Je kunt natuurlijk een broodtrommel gebruiken maar als je die, net als ik, te groot vindt soms, zijn herbruikbare zakjes een goed alternatief. Ook om snacks mee te nemen.
    • Herbuikbaar drinkflesje
      Geloof dat de Dopper het meest bekende flesje is. Die heb ik ook en vind hem heel fijn. Ze hebben hele fijne kleuren en ze steunen drinkwater- en sanitaire projecten wereldwijd.
    • koffiebekers
      Vooral voor “even koffie op het station” kun je je eigen beker meenemen. Maar ook op werk kun je beter een mok hergebruiken dan steeds papieren bekers gebruiken.
    • Snelbinders
      Als je net als ik boodschappen met de fiets haalt zijn snelbinder op je fiets ook heel handig. Als dan net niet alles in je tas past, kun je daar nog altijd wat onder vastbinden zonder dat je een extra plastic tas hoeft te kopen
  7. In het huis
    • navulverpakkingen
      Veel basic dingen die je gebruikt kun je gewoon navullen, zoals voor pennen.
    • Oplaadbare batterijen
      Het is een investering maar dan kun je wel jaren vooruit! Het blijft altijd een discussie wat nou echt beter is, oplaadbare of goede wegwerp. Iris schreef hier fijn over.
    • Lampen
      Van wegwerp gloeilampen overstappen op LED-lampen scheelt je niet alleen energiekosten maar ook gaan ze veel langer mee.
  8. Boodschappen doen
    • Boodschappentas
      Heel logisch, neem je eigen tas mee ipv elke keer een plastic tas te hoeven kopen.
    • Bijenwasdoek
      Om je eten in de koelkast in te bewaren. Ook handig als je kaas op de markt koopt.
  9. Verjaardagen

    • inpakpapier van stof
      In plaats van inpakpapier kun je ook mooie stoffen doeken gebruiken. De LUSH doet dat bijvoorbeeld. Die kun je hergebruiken en zien er net zo feestelijk uit.
    • “wegwerp” bekers en borden
      Investeer een keer in goede bordjes en bekers die je kunt hergebruiken. De kunststoffen borden en bekers van de HEMA nemen bijvoorbeeld heel weinig plek in maar zien er wel heel leuk uit en zijn superhandig als je ineens meerdere gasten hebt.
  10. Repareren

    Oke, dit is niet hetzelfde als herbruikbare producten kopen. Maar repareer kapotte spullen i.p.v. nieuwe te kopen. Weet je niet hoe? Er zijn projecten waarbij je dat ook kunt leren, zoals in Utrecht heb je fietsenmaker WTFFiets waarbij je SAMEN je fiets repareert. Zodat je het de volgende keer zelf kunt doen. En er is een repareercafé en waar je je electronica samen kan repareren. Google naar eenzelfde project bij jou in de buurt.

 

Kende jij al deze herbruikbare producten? En heb jij nog aanvullingen? Laat ze me weten! :) 

 


Online groene gids

Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Alle blogs vind je hier:

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek) – hee dat ben ik!
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

Follow

18 Reacties

  1. 10 oktober 2017
    Antwoord

    Leuke lijst! En altijd fijn om te concluderen dat ik al een heel end op weg ben :). Alleen in de bathroom-department valt er nog wel flink wat te winnen voor mij. En zo’n bijenwasdoek staat inderdaad ook al een tijdje op m’n verlanglijstje (maar ik heb er nog steeds geen gekocht, gek eigenlijk).

    • Nynke
      10 oktober 2017
      Antwoord

      Altijd fijn om te weten dat je (onbewust?) al goed (of in ieder geval, niet slecht) bezig bent :).
      Ik heb zelf de bijenwasdoek ook nog niet, maar staat wel op mijn verlanglijstje. Deze blog was voor mezelf ook een handig lijstje met dingen die ik nog nodig heb :)

  2. 10 oktober 2017
    Antwoord

    Wat een heerlijk bruikbare tips Nynke, superfijn blog dit!

    • Nynke
      10 oktober 2017
      Antwoord

      Bedankt Carlien!

  3. 10 oktober 2017
    Antwoord

    Handige tips! Veel van deze dingen doe ik inmiddels al zonder er nog over na te denken. Ik vind het zo onlogisch dat je iets gebruikt en het dan meteen weer weggooit. Ik ga veel liever voor de herbruikbare producten!

    • Nynke
      10 oktober 2017
      Antwoord

      Ja, vroeger deed ik dat zonder er over na te denken maar nu voel ik me gelijk schuldig. Begin ook steeds meer “last” te krijgen van al het verpakkingsmateriaal in de supermarkten.

  4. Mooi compleet stuk heb je geschreven! Ik kan me ook zo ergeren aan die mythes, goed dat je daar ook aandacht aan besteed. Dingen die gemaakt zijn om weg te gooien, dat vind ik gewoon niet meer van deze tijd.

    • Nynke
      10 oktober 2017
      Antwoord

      Haha ja, die mythes, pff. Mooi gezegd, dat het niet meer van deze tijd is. Het is inderdaad vrij ouderwets.

  5. 10 oktober 2017
    Antwoord

    Mooie tips! Ik zie dat ik al best wel goed bezig ben. Een koffiebeker to-go staat nog wel op mijn lijstje :)

  6. 10 oktober 2017
    Antwoord

    Wat handig, die tandenborstel met opzetstukjes! Ik gebruik zelf een bamboetandenborstel, maar vraag me af welke van de twee duurzamer is. Met het wisselen van opzetstukjes hoef je tenminste niet de hele tandenborstel weg te gooien, maar ze lijken dan wel weer van plastic. Maar goed, voorlopig ben ik nog niet aan een nieuwe tandenborstel toe dus dat scheelt weer ;)

  7. 10 oktober 2017
    Antwoord

    Oh geweldig! Erg interessant en ik zal zeker een kijkje nemen bij de andere bloggers!

  8. 10 oktober 2017
    Antwoord

    Ohh, jij hebt zelfs nog lijstjes binnen je lijstje :D
    Bij het boodschappen doen gebruik ik tegenwoordig ook nog van die netjes waar je je groenten en fruit in kan doen, zodat je geen plastic zakjes meer nodig hebt. Eén van de weinige dingen die ik afgelopen jaar (nieuw) gekocht heb, maar heel blij mee :)

    • Nynke
      10 oktober 2017
      Antwoord

      Haha, ja, ik had aan 10 niet genoeg. En zo’n netje staat ook nog op mijn verlanglijstje! Lijkt me superhandig :)

  9. 10 oktober 2017
    Antwoord

    Wat een leuk artikel! Ik heb veel dingen in mijn badkamer al vervangen door herbruikbare items. En grappig om te zien dat jij voor verjaardagen verwijst naar plastic bordjes enz. van de HEMA. Die heb ik twee jaar geleden ook gekocht en we hebben er iedere verjaardag veel plezier van!

  10. Julia
    30 oktober 2017
    Antwoord

    Hai Nynke,
    Leuke tips, waarvan ik de meeste al doe, maar ee valt altijd wat te winnen. Ik heb nog een aanvulling. Je hebt, net als bij tandenborstels, ook afwasborstels waarvan je de kop kunt vervangen. Dan hoef je niet elke keer de steel ook weg te gooien. Gewoon te krijgen bij de natuurwinkel (bijv. op de Voorstraat).
    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*