DIY: Wegwerp peper- en zoutmolen hervullen

Vind je het ook zo zonde dat de prima peper- en zoutmolen die je bij restaurants en in de supermarkt ziet niet te hervullen zijn? Ik weet ook wel dat een hervulbare pepermolen niet zo duur is, maar deze hebben we al in huis en dan vind ik het zonde om hem weg te gooien. Terwijl hij het nog prima doet.

Dus ik ging op internet zoeken naar een oplossing. Want het mooie aan internet is dat wanneer ik een probleem heb, duizend mensen voor mij hetzelfde probleem al hebben gehad. En hopelijk een oplossing hebben gevonden.

 

Geen zin om te lezen? Bekijk deze uitleg-video.

Deze how-to video is super snel, zonder te editten (!!), gemaakt met de app: OK Video. Een hele fijne gratis app. Wel alleen voor iPhone, sorry. Ik gebruik deze app serieus vaker dan de camera-app van mijn telefoon.

Ik blogde ook over de OK Video app.

Drogheria alimentari bijvullen?


Tips die ik online vond:

 • Boor een heel klein gat met een speciale glasboor in het glas, vul hem hierdoor en maak daarna het gat weer dicht met een kleine kurk. – Klinkt heel logisch, maar niet iedereen heeft een glasboor en babykurk.
 • Ga met een kleine schroevendraaier rond de rand en haal zo de dop eraf. – Dit probeerde ik al, maar lukte niet.
 • Stop de dop in een kopje heet water voor 20 – 30 seconden en trek hem er dan met je hand af (kan heet zijn dus draag wanten) – Klinkt als een goede tip! Die ga ik proberen.
 • Blaas er 20 seconden met je föhn op en haal de dop er dan af. (Pas op, kan heet zijn) – Goede optie als #3 niet lukt.

Ik vond idee drie het makkelijkst klinken. En spoiler: het lukte! Het was nog steeds niet heel makkelijk om de dop eraf te krijgen, maar gelukkig kunnen we nu weer een jaar vooruit.


 

Benodigdheden hervullen zout en/of pepermolen

 • Leeg, niet herbruikbaar peper- en/of zoutmolen bijvoorbeeld van Drogheria & Alimentari
 • Bakje/glas met heet water
 • Trechter
 • Zeezout of peperkorrels om mee te vullen
 • Mesje/schroevendraaier/lepel om de dop wat losser te maken

peper zout hervullen - DSCF1324-160405-2

Stap 1. Houd de dop 30 seconden in het warme water.

Ik deed er kokend heet water in, maar pas op! Probeer alleen de dop in het hete water te houden want het glas kan heel heet worden. Als het dan nog niet makkelijk gaat kun je hem wat langer erin houden.

peper zout hervullen - DSCF1326-160405-2

Stap 2. Duw met je duimen de dop eraf.

Als dit niet makkelijk gaat kun je met een mesje of schroevendraaier de dop eerst wat los wiggelen en dan opnieuw met je duimen duwen.

peper zout hervullen - DSCF1337-160405-2 peper zout hervullen - DSCF1345-160405-2peper zout hervullen - DSCF1328-160405-2

Stap 3. Hervullen en dop erop

Maak het potje schoon en laat het goed drogen. Hervul hem daarna met peper of zout. Met een trechter gaat dit makkelijker. De dop krijg je er weer op door hard te duwen en wat te draaien.

peper zout hervullen - DSCF1352-160405

En tadaa, je kunt er weer een jaartje tegenaan! :)


Terwijl we we de vaatjes open probeerde te maken keek Toes aandachtig mee. Ahw.

peper zout hervullen - DSCF1342-160405

Heb jij andere tips die het nog makkelijker maken of vragen? Laat hieronder een comment achter!

Follow

26 Reacties

 1. Martin Ouwerkerk
  24 augustus 2016
  Antwoord

  Dank voor de bijvul instructie voor de pepermolen! Had al met een waterpomptang staan wrikken, maar niets hielp. Dit ging exact als beschreven.

  • Nynke
   24 augustus 2016
   Antwoord

   Fijn dat het gelukt is! :)

 2. Amir
  23 oktober 2016
  Antwoord

  Toppie, bedankt het delen van de informatie. Nu heb ik mijn pepervaatje weer kunnen hervullen. Ik merkte wel dat draaien en trekken tegelijk het makkelijkst ging.

  Groet, Amir.

  • Nynke
   24 oktober 2016
   Antwoord

   Graag gedaan! Ik ben blij dat je er wat aan hebt gehad en bedankt voor de aanvulling. :)

 3. Wim
  21 november 2016
  Antwoord

  Hoi Nynke, bedankt voor je tip! Het werkt echt.

  • Nynke
   22 november 2016
   Antwoord

   Hoi Wim, fijn dat mijn blog hielp! :)

 4. Miranda
  3 februari 2017
  Antwoord

  Ik wilde twee geopende potjes geprobeerd samen te voegen. Methode met het warme water is mislukt, omdat de inhoud nat werd. Jammer maar helaas.

  • Nynke
   3 februari 2017
   Antwoord

   Ahh Miranda, ja. Hij moet inderdaad wel leeg zijn anders wordt je zout/peper nat. Misschien dat het met een föhn wel kan?

 5. Cindy Mooij
  31 juli 2017
  Antwoord

  Bij ah hebben ze een zeezout die in een molen zit. Voor 2,30 ! Je kunt de dop er gewoon afdraaien en dus hervullen!

  • Nynke
   28 augustus 2017
   Antwoord

   Hoi Cindy,
   bedankt voor de tip. Maar ik vind het juist zonde om een molen, die ik al heb en goed werkt, te moeten weggooien om een nieuwe te kopen. Daarom wilde ik hem graag hervullen, en dat kan gewoon. (Al is het iets meer werk dan met een normale schroefdop)

 6. anjes
  20 augustus 2017
  Antwoord

  De wegwerp peper- en zout molentjes van Jumbo zijn heeeeeeel makkelijk te openen en na te vullen. Gewoon aan het bovenste deel trekken en FLOEP!
  Geen andere trucs nodig en bovendien gaat het om exact dezelfde peper en zout als uit de molentjes die je opent met een lastige truc.
  Maar wel heel erg bedankt, want door jouw tip kwam ik hier achter!

  • Nynke
   28 augustus 2017
   Antwoord

   Hoi Anjes,

   Ja, dat klinkt inderdaad wel makkelijker. Maar ik vind het juist zonde om een molen, die ik al heb en goed werkt, te moeten weggooien om een nieuwe te kopen. Daarom deze truc.
   Als je eenmaal door hebt hoe het moet is het niet meer zo lastig. Wij hebben onze molens al 3x hervuld op deze manier. :)

  • Josh
   1 december 2020
   Antwoord

   De tip met de föhn werkte het beste bij mij. Heel simpel, je moet er maar op komen! Dank je wel. Het potje gaat een tweede ronde mee

 7. Loran
  4 februari 2018
  Antwoord

  Zojuist inderdaad in weinig tijd gelukt ik denk wel even in het hete water laten staan dat plastic goed is uitgezet. moet nu wel drogen en ook de dop er weer op staks

 8. Miriam
  29 juni 2018
  Antwoord

  Jaaaren nadat je deze blog schreef ging ik op zoek naar een manier om een potje drogheria te openen. Tadaaaa, toffe tips gevonden. Dank! Maar wat maakt deze post helemaal compleet? De afsluitende foto van Toes! Ik heb namelijk exact zo’n exemplaar rondlopen hier. Ze lijken als twee druppels water en dacht even naar mijn eigen Zip te kijken. Wat een toeval en extra leuk :-)

  • Nynke
   13 juli 2018
   Antwoord

   Jaa, hoera! Fijn dat het gelukt is Miriam.

   En wat een toeval! Al lijken alle blauwe russen wel een beetje op elkaar natuurlijk ;) Toes komt van Cattery Dunoe. Zip toevallig ook?

 9. Rob
  4 juli 2018
  Antwoord

  Nou, het duurde even maar wel gelukt. (Als jij het kan kan ik het ook!)

  Mogelijk was het lastiger omdat de pepermolen nog niet helemaal leeg was. Er zitten dan nog halve peper is het maal-gedeelte in de dop en dan is er erg weinig beweging in te krijgen. Misschien een tip: eerst lekker leeg malen!

  • Nynke
   13 juli 2018
   Antwoord

   Hoi Rob, goede tip. Het blijft ook altijd wel even pielen. Niet dat het even makkelijk is als een schroefdop ;) Maar het is in ieder geval mogelijk!

 10. Mike
  11 augustus 2019
  Antwoord

  Watertrucje werkte prima. Minuutje onder water en dan doekje om dop en erad trekken did the trick. Tip voor toekomst. Dit merk niet meer kopen. Wie fabriceert nou zoiets…die van appie eigen merk zijn makkelijk hervulbaar met schroefdop.

  • Nynke
   24 september 2019
   Antwoord

   Hoi Mike,

   Helemaal mee eens… als ik wist dat hij niet hervulbaar was had ik hem ook niet gekocht. :) Maar als je hem eenmaal hebt is het leuk dat het toch kan met deze “hack”.

 11. Floris
  21 september 2020
  Antwoord

  Beetje los wrikken met een schroevendraaier en daarna voorzichtig het plastic zacht maken met aansteker werkt ook goed! Hoeft je ook niet te wachten tot het dopje weer droog is ; ) Maar deze post gaf wel de juiste inspiratie, dankjewel!

 12. PTAM
  21 december 2020
  Antwoord

  bedankt voor de tip maar gebruik wat minder Engels ….

 13. Nikita
  25 december 2020
  Antwoord

  Vijl de stopjes aan de binnenkant van het dopje eraf en je kunt hem zo op en af draaien zonder problemen

 14. 4 januari 2021
  Antwoord

  Wat een toptip!
  Met het hete water is het me gelukt 😀

 15. Ronny
  31 maart 2021
  Antwoord

  Ik wil gewoon het potje gebruiken maar zelfs dat lukt niet. Hoe krijg je de kruiden eruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*