Goed beginnen als zzp’er

Tijdens mijn studie (2009) registreerde ik mijn eigen bedrijf bij de KvK zodat ik klussen kon doen. De klussen gingen goed, maar bij het administratieve gedeelte deed ik maar wat. In het begin, toen ik maar twee klussen per jaar deed, was dat niet heel erg. Maar het is beter om gelijk goed te beginnen, dan hoef je achteraf niet van alles uit te zoeken.

Daarom deel ik hier tips die ik door de jaren heen heb geleerd, zodat je gelijk goed kunt beginnen als zzp’er!

Ik heb een aantal links al een keer gedeeld in mijn “Lievelingsproducten waarvan ik zou willen dat ik ze eerder ontdekt had“-blog.

Goed beginnen als zzp'er

(Bijna) gratis programma’s om goed te beginnen als zzp’er

Een goed begin is het halve werk. Achteraf alles opzoeken is veel meer werk dan gelijk goed beginnen, dus maak alvast bij de volgende websites een account aan:

Om je uren bij te houden: Toggl

Begin gelijk met je uren bij te houden per opdrachtgever. Dit moet je tot 7 jaar bewaren dus het is wel zo handig om het digitaal te doen. Je kunt per klant timers aanmaken en die later exporteren in een overzicht. Ik vind het dat heel handig en gebruik het overzicht om daarna de factuur te maken.

 • Toggl | mobiele/dekstop app & website | Basis timer gratis

Om je offertes en facturen te maken: Moneybird

Dat ik pas net een Moneybird account heb aangemaakt snap ik zelf niet. Je kunt er echt heel makkelijk facturen en offertes mee maken en versturen. De eerste 30 dagen kun je gratis gebruik maken van alle functionaliteiten en daarna kun je kiezen tussen een gratis of betaald account. Met het gratis account kun je twee facturen en twee offertes per maand versturen. Je kunt zelfs een (zakelijke)bankrekening koppelen die dan automatisch ziet wanneer je factuur is betaald of overtijd is.

 • Moneybird | website | 2 facturen & offertes per maand gratis

Zakelijke rekening: bunq

Het is heerlijk overzichtelijk om je zakelijke en persoonlijke rekening gescheiden te houden. Zo kun je maandelijk x bedrag naar jezelf overmaken als loon en je bedrijfsuitgaven van één rekening halen. Ook je boekhouder is hier heel blij mee (zeker als je je eigen boekhouder bent).

Bunq is een bijzondere bank, omdat ze alleen een app hebben en geen vaste vestigingen. Ik geloof echt dat dit de bank van de toekomst is. Een ander voordeel is dat je tot 15 gratis persoonlijke rekeningen (zonder IBAN) kunt openen en een zakelijke rekening voor €1 per maand (bij andere banken is dat vanaf €9 per maand). Hier komen nog wel accountskosten bij en per bankafschrift kost het €0,05.

Met Scanner Pro kun je gemakkelijk bonnetjes bewaren
Met Scanner Pro (of Dropbox) kun je gemakkelijk bonnetjes bewaren.

Bonnetjes (ook) digitaal bewaren

Gebruik een scan-app voor al je bonnetjes, zodat je die gelijk digitaal hebt. Officieel moeten gegevens zeven jaar bewaard worden in de vorm waarin je ze ontvangen hebt. Aangezien bonnetjes kunnen vervagen is het slim om ze in te scannen en ze ook als digitale kopieën te bewaren.

Ik gebruik Scanner Pro, maar er zijn genoeg andere apps, zoals Dropbox, die het ook goed doen.

Back-up in the cloud en/of fysiek

Als je niet alles in de cloud bewaart (via Dropbox bijv.) zorg er dan voor dat je regelmatig backupt. Houd ook rekening met brand, dus bewaar harde schijven op een andere locatie. Brand of diefstal gelden niet als excuus om onder je bewaarplicht uit te komen!

 • Dropbox | dekstop/ mobiele app en website | 2GB gratis
 • WB Portable | Externe harde schijf | 1TB voor €63

Gratis flexwerkplekken

Stay Okay in Utrecht is een van die fijne zzp-werkplekken
Stay Okay in Utrecht is een van die fijne zzp-werkplekken

Als je geen kantoor hebt is het fijn om buiten de deur te werken. Weet je niet waar je kunt werken? Er is een lijst met zpp-werkplekken door Nederland gemaakt door Theije en Joël. Je mag ze zelf ook toevoegen als je tips hebt.
Wil je superlekkere filterkoffie drinken tijdens het werk? Bekijk dan mijn filterkoffieplekken in Utrecht-lijst.

Neem een boekhouder!

Ik raad aan om gelijk een boekhouder in te huren als je zelf geen ervaring hebt met belasting. Dit scheelt zoveel stress! Het kost niet veel (in het begin), en wellicht verdient het zichzelf terug omdat die je kan helpen met bepaalde regelingen die je zelf niet weet. En zo voorkom je een boete.

Mijn werkplek thuis met standing desk.
Mijn werkplek thuis.

Andere fijne tips om te beginnen als zzp’er:

 • Gebruik een grote map waar je al je KvK- en andere bedrijfsgegevens in bewaart zodat alles bij elkaar zit.
 • Vind werk-buddies en spreek hiermee af. Zo ben je verplicht om op tijd op te staan, ergens heen te gaan en heb je iemand om mee te sparren. Er zijn genoeg (facebook)groepen voor zzp’ers om met andere flexwerkers in contact te komen.
 • Gebruik Evernote of een bullet journal voor je to do-lijstjes.
 • Ben je snel afgeleid? Stay Focussed Chrome plugin of de SelfControl Mac-app zorgt ervoor dat je niet doelloos op Facebook kan gaan scrollen.
 • Werk je thuis? Zet alsnog een wekker en kleed je ’s ochtends aan. Zie het als een normale werkdag.
 • Spaar! Voor wanneer dat je minder opdrachten hebt, maar denk ook aan je pensioen, vakantie- en ziektedagen.
 • Geloof in jezelf. Je kunt het en je werk is het zeker waard om geld voor te vragen! Werk niet gratis (op uitzonderingen na), ook niet voor exposure. Als je klant er geld aan verdient dan hoor jij ook wat te verdienen!

Zo, dat waren mijn tips om te beginnen als zzp’er. Ik kan er nog veel dieper op in gaat maar dan verschilt het per werkveld heel erg. Zelf werk ik voor 99% achter de computer. Daarom is alles digitaal bewaren voor mij het makkelijkst, maar ik kan me voorstellen dat dat bij andere beroepen niet zo is.

Heb jij tips om te beginnen als zzp’er of andere zzp-tips?

Follow

4 Reacties

  • Nynke
   7 maart 2017
   Antwoord

   Ik heb een vriend van mijn schoonfamilie uit Nijmegen. Maar er zijn genoeg te vinden! Zoek je nog iemand?
   Ik merk wel dat iemand uit de buurt handiger is.

  • Nynke
   7 maart 2017
   Antwoord

   Heb je overal gelijk een account aangemaakt? Dan ben je helemaal klaar om de wereld over te nemen met je fotografie! :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*