DIY: Gat in broek repareren bij bovenbenen

Ik neem aan dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. Bijna elke broek krijgt vroeg of laat een gat bij mijn bovenbenen.
Deze manier van je broek repareren is niet onzichtbaar maar het valt in ieder geval een stuk minder op. Ik zou de gerepareerde broek niet naar een sollicitatie dragen maar verder is het een prima oplossing voor die ene superfijn-zittende broek die je nog niet weg wil gooien.

Benodigdheden gat in broek repareren

 • Reparatiestof (in dezelfde kleur als je broek)
 • Naaimachine (met dezelfde kleur garen als je broek)
 • Schaar
 • Strijkbout

broek repareren dijen gat tussen de benen - DSCF1017-160228

Stap 1. Knip de reparatiestof (strijkfolie) op gewenste grootte.

Knip de randen rond af, dan plakt het beter.

broek repareren dijen gat tussen de benen - DSCF1022-160228

Stap 2. Strijk het folie volgens de gebruiksaanwijzing goed vast.

Dit moet aan de binnenkant van je broek! Let op welke strijkstand je broek aankan. Ik deed een stuk op beide pijpen, aangezien het slechts een kwestie van tijd is voordat in de andere kant ook een gat komt.

broek repareren dijen gat tussen de benen - DSCF1025-160228

 

Stap 3. Ga er met de naaimachine meerdere malen overheen.

Gebruik garen die op de kleur van je broek lijken, want je gaat dit zien. Zoals je op de foto ziet waren mijn garen iets te donker. Ik ging meerdere keren redelijke recht heen-en-weer, zodat alles goed vast zat.

broek repareren dijen gat tussen de benen - DSCF2109-160504

Het is niet onzichtbaar, maar in ieder geval weer draagbaar. De slijtage blijf je wel zien. Ik wilde deze broek zwart(er) verven met Dylon, dus dan zal het nog minder opvallen. Ik hoop dat de garen dan dezelfde kleur krijgt.

Hopelijk kun je op deze manier je lievelingsbroek wat langer dragen. En als iemand een betere oplossing heeft, hoor ik dat graag in de comments!

Follow

6 Reacties

 1. Ruud
  2 oktober 2019
  Antwoord

  Er is grote kans dat het garen de Dylon verf anders of zelfs helemaal niet opneemt. (ervaringsdeskundige) Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de broek grotendeels uit katoen bestaat (wat de verf redelijk absorbeert) en de garens vaak grotendeels uit Nylon of andere kunststof garens (de de verf niet of slecht absorberen).

  • Nynke
   3 oktober 2019
   Antwoord

   Goede tip!
   Dus dan garen kiezen in de kleur waarin je de broek uiteindelijk wilt verven. :)

 2. Ruud
  2 oktober 2019
  Antwoord

  Ik hab een reactie geschreven

  • Nynke
   3 oktober 2019
   Antwoord

   Haha, dat klopt! Ik moet ze alleen handmatig goedkeuren omdat ik anders heel veel spamreacties krijg.

 3. Janice
  1 juli 2020
  Antwoord

  Hoihoi, wat een fijne oplossing! Ik zit er ook mee. Alleen ik heb dus geen flauw idee hoe je een naaimachine gebruikt.. graag wil ik er 1 aanschaffen want heb meerdere keren dit gehad met verschillende jeans. Zou je misschien een video kunnen maken met hoe je in deze fase gebruik kan maken van een naaimachine? En wat soort naaimachine u aanraad?

  • Nynke
   10 augustus 2020
   Antwoord

   Hey Janice,

   Bedankt voor je reactie!
   De basics van naaien vind je hier: https://nynkek.nl/2017/01/26/nieuwe-dingen-leren-naaien/ Daar vind je ook tips voor een naaimachine kopen.

   Ik ga hier geen video over maken, daar heb ik geen tijd voor. Maar op youtube staan vast genoeg andere video’s die dit uitleggen. :)

   Groetjes Nynke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*