Wat je met een oude/kapotte monitor kan doen

Er zijn verschillende toffe dingen die je met een oude of zelfs kapotte monitor (met LCD-scherm) kan doen. Er zitten verschillende toffe onderdelen in die zonde zijn om weg te gooien. Dus sta je op het punt om je kapotte of oude monitor weg te doen? Lees dan eerst dit artikel!

Deze schermen mocht ik gratis ophalen na een oproepje in een Facebookgroep.

We kwamen om het idee om een oude monitor open te maken door de video van DIYperks. Echt een aanrader, want hij vertelt het zo ontzettend enthousiast. En legt het veel beter uit dan ik!

De eerste reden is het fresnel-vel.

De eerste reden om een LCD-monitor uit elkaar te halen is het fresnel-vel wat erin zit. Tussen allemaal diffusers in. Dit vel is echt geweldig om als fotografie-prop te gebruiken of gewoon om mee te spelen. Het is echt fascinerend.

Reden twee is om er een ‘daglichtlamp‘ van te maken.

Wat je er nog meer mee kan is er een ‘daglichtlamp‘ of nep-raam van maken. Dit kan ook met een oude laptop. Daar heeft DIY Perks ook een video over. Het is geen medische daglichtlamp (wellicht kan dat wel, als je er een bepaalde LEDstrip in doet) maar het geeft een neutraal, wit gedempt licht net als wat overdag uit een raam komt. Dit is handig om bij te schilderen, omdat gele lampen de kleuren anders laten lijken. Of om bij te fotograferen, zonder dat je hele felle schaduwen krijgt.

Hoe maak je zo’n goedkope eigen daglichtlamp?

Wat je doet is als je je monitor helemaal open hebt gehaald en alle onderdelen eruit hebt gehaald is op het einde er een LED-strip (die de juiste kleurtint heeft) er in te doen. En dan weer alle vellen erboven terug te leggen en de rand dichtmaken. Maak er een mooi frame om heen, en je hebt een nep-raam! Door de diffusers en het fresnel-vel lijkt het licht van veel verder weg te komen.

Meer instructies nodig? Bekijk dan DIY perks’ video!

Pas wel op met monitoren of tv’s die geen LED-backlight hebben. Dan hebben ze een CFL-buis als backlight, waar gevaarlijke kwikdamp in zit. Dus die moet je niet kapot maken! De buis kan bij het Klein chemisch afval (kca)

Het is sowieso leuk en leerzaam om dingen uit elkaar te halen. Dus als je anders je monitor weggooit, haal hem eerst even uit elkaar!

Follow

Een reactie

  1. 2 september 2021
    Antwoord

    Wat een toffe site!! Deze blog is ook echt leuk, want elektronica heeft zo’n impact op het milieu, Je kan er maar beter wat nuttigs mee doen en niet laten verstoffen op zolder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*