DIY: goedkoop een sieraden-standaard maken voor kettingen

Wil je zelf een houten sieradenstand maken voor je kettingen? Dan is dit de DIY voor jou! Ik maakte goedkoop een stand voor mijn zelfgemaakte kettingen.

Nieuwe hobby: 3D Printen

Sinds eind 2020 heb ik een nieuwe hobby: 3D-printen! Dit is echt een hele toffe skill om te hebben, want er gaat een nieuwe wereld aan mogelijkheden open wat er allemaal te maken is. En die skill kwam hierbij ook weer goed van pas.

Een stand voor mijn ge-3D-printte kettingen!

Ik 3D-print kettingen en die worden zelfs verkocht in een winkel. Voor die winkel had ik wel een stand nodig om ze aan te hangen. Dus naast de verpakkingen ontwerpen moest ik ook een kettingstandaard maken. Benieuwd naar mijn proces? Lees dan verder!

Benodigdheden DIY houten kettingen-stand

  • plank (Ik had hem op maat laten zagen bij de Praxis)
  • lange houten stok (Mijne kwam ook van de praxis en ik zaagde hem zelf op maat)
  • Boor (om gaten voor de stokjes in je plank te boren)
  • Zaag (om de stokjes op lengte te zagen)
  • (Watervaste) stift (om je logo erop te tekenen)

stap 1: Design de onderdelen die je nodig hebt

Ik maakte in Photoshop een mock-up hoe ik de ketting-hangers wilde hangen en waar het logo moest komen. (Zie afbeelding hierboven.)
Ook ontwierp ik de voetjes om de kettingen-standaard op te laten staan. Maar je kan hier ook een andere plank voor gebruiken als je geen 3D printer hebt.

Stap 2. Boor de gaten.

We hebben het eerst getest op een test-plank, en blijbaar is recht boren best lastig. Als de stokjes maar een beetje scheef zitten zul je dit vanaf de zijkant kunnen zien. Dus wij kochten hier speciaal een boor-hulp voor.

We hadden een stok van 6mm, dus gebruikte ook een 6mm boor.

Stap 3. Zet je logo op de plaats.

Ik had eerst wat verschillende manieren getest en kwam uiteindelijk op een 3D geprinte stencil van mijn logo wat ik met drie verschillende pennen/markers erop zette. Test het zelf eerst even op een test-plank uit. Zodat je weet wat goed blijft zitten.

Wil je ook een stencil van jouw logo? Neem dan contact met PimNynkePrint op.

Andere dingen die ik getest had:

  1. In het hout graveren met een Dremel. (Dit werd heel lelijk.)
  2. Met een watervaste stift het logo tekenen (dit ‘lekte’ te veel door in de naden van het hout. Dus was lelijk.)
  3. Met acrylverf het stecil vol-verven. Maar dit lekte ook te veel door.

Stap 4: De stokjes op maat zagen + erin doen

Ik meette op hoe lang ik de stokjes wilde en zaagde ze met de hand op maat. Daarna schuurde ik ze mooi plat en stopte ze in de plank. Ze zaten best strak in, dus ik had geen lijm nodig om ze nog extra vast te zetten.

Stap 5: de pootjes maken

Je kunt ze, zoals ik, 3D printen. Heb je die niet? Dan kun je Maar je kan ook een houten plank eronder lijmen.

Stap 6: optioneel lakken of olieën.

Om de sieranden-stand te beschermen kun je hem nog lakken of olie erover heen wrijven. Test dit wel eerst even op je test-plank. Dat je logo niet uitloopt en de plank niet heel erg verkleurd.

Follow

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*