DIY: Verwisselbare kraag naaien voor onder je trui

Heb je zin om iedereen voor de gek te houden en te doen alsof je een blouse draagt, maar eigenlijk alleen een kraag aan hebt? Dan is dit de perfecte DIY voor jou. Het is een heel simpel project waar je alleen een oude blouse (met een mooie kraag) voor nodig hebt en wat elastiek. Ik vind een mannenblouse hiervoor het fijnst, omdat die een harde kraag hebben en knoopjes die helemaal tot bovenaan dicht gaan.

Waarom draag je niet gewoon een blouse, Nynke?

Waarom zou je een losse, afneembare kraag willen hebben? Nou, omdat ik een kraag onder een trui er leuk uit vind zien. Maar een goed passende blouse (met mooie kraag) vinden is lastig én duur. Op deze manier kun je verschillende kleuren kragen dragen, zonder dat je een goede, dure blouse hoeft te kopen. Ik vind het zelf fijn om dit te dragen omdat je dan niet een extra laag kleding aan hoeft. Daarom was ik heel blij dat ik met een paar oude (mannen)blousejes van mijn schoonvader kon experimenteren. Thanks Mars!

half blouse shirt met verwisselbare kraag
Ik, wanneer ik denk aan alle mensen die ik voor de gek heb gehouden met m’n nepkraag.

Hoe noem je een losse kraag?

Ik heb een beetje rond gezocht maar kon geen naam hiervoor vinden, overal stond wat anders bij. Dus ik ben heel benieuwd hoe jij dit zou noemen en of je er de juiste term voor weet.

Wat ik wel vond waren de volgende termen:

 • Dickies (nooit van gehoord)
 • half shirt
 • nep kraag
 • afneembare kraag
 • vervangbare kraag
 • verwisselbare kraag
 • losse kraag
 • peter pan kraag
 • lapel shirt (nooit van gehoord)

Benodigdheden verwisselbare kraag

 • Oude blouse met een mooie kraag en knoopjes die tot hoog dicht gaan.
  (Daarom koos ik een mannenblouse)
 • schaar of rollermes
 • Naaimachine met garen in dezelfde kleur
 • elastiek

Stap 1: bepaal hoe lang de blouse moet worden

Ik deed de blouse aan en keek hoe lang het langste stuk moest worden. Ik wilde hem net over m’n borst hebben, maar misschien vind jij iets anders fijner. Denk aan de truien waar je hem onder wilt dragen en hoe laag die hals is. Hoe korter de kraag is, hoe makkelijker hij weer opstroopt.

verschillende manieren van een verwisselbare kraag naaien

Stap 2: Knip/snij de kraag op lengte

Ik heb twee verschillende manieren geprobeerd: rechthoekig en een ovaal. Ik vond ze eigenlijk allebei prima werken maar merkte dat de ronde vorm het minst stof ophoopte.

Let erop dat je precies onder een knoop snijdt. Of naai er later nog een op. Want anders blijft hij niet goed dicht zitten onderaan als je hem draagt.

Let erop dat je precies onder een knoop snijdt/knipt.
Of naai er later nog een op. Want anders blijft hij onderaan niet goed dicht zitten als je hem draagt. Dat had ik bij mijn ronde shirt.

Stap 3: Voeg elastiek toe

voeg elastiek toe aan je verwisselbare kraag

Om de blouse op zijn plek te houden voeg je nog elastiek aan de zijkanten toe. Doe dit zo laag mogelijk. Ik gebruikte heel dun elastiek (wat nog uit een laken kwam) maar het kan eventueel ook dikker, wat jij fijner vindt (of thuis hebt liggen). Je gaat dit niet zien als je het draagt, dus het maakt niet echt uit wat je gebruikt.

Bij de rechthoekige heb je minder elastiek nodig dan bij de ovale. Ik deed de blouse aan en meette op hoeveel ik ongeveer nodig had, pinde dat vast en naaide het aan de blouse vast. Ga een paar keer over het elastiek heen zodat het goed vast zit.

Stap 4: werk de randen af met een zigzag-steek

werk de randen af met een zigzag-steek

Als je nep kraag helemaal op maat is gemaakt hoef je alleen de randen nog af te werken met een zigzag-steek, zodat hij niet gaat rafelen.

KLAAR! 


Variaties op kragen

Omdat ik twee witte kragen had vond ik het leuk om op een kraag iets te maken. Eerst dacht ik om erop te borduren maar dat kan ik helemaal niet goed, haha. Dus ik vond dat ik dat eerst moest oefenen op een proeflapje. Daarom ging ik met mijn naaimachine proberen met goud-draad de randen te versieren. Alleen knapte de draad steeds, waardoor er een mooi gaatjes-patroon ontstond. Dit vond ik veel toffer nog dan gouden draad! Dus maakte ik langs de hele rand dit patroon :).

gaatjespatroon in kraag
Het gaatjespatroon doet me denken aan papieren zakdoeken

Heel veel plezier met je nieuwe kraag. Dat je maar veel mensen mag foppen.

DIY-naaien verwisselbare afneembare kraag maken

 

Follow

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*