DIY: zelf een budget zeefdrukraam maken

Een tijdje geleden maakte ik vier zeefdrukramen met mijn vader. Omdat ik zo enthousaist was schreef ik zelfs deze blog al voor 80% voordat ik het raam had uitgebrobeerd. Ervan overtuigd dat het een perfect raam werd. Maar helaas, de stof die ik gebruikte was niet sterk genoeg, waardoor de draden verschoven als je erover heen ging. Het resultaat kun je hieronder zien. Maar als je goede stof gebruikt ipv goedkope marktstof komt het helemaal goed :). Daarom besloot ik toch deze tutorial online te zetten. Als je tips hebt over stof, laat een reactie achter!

budget zeefdrukraam

Disclaimer: ik gebruikte het raam ook niet op de normale zeefdrukmanier, maar ik gebruikte een stencil. Achteraf vraag ik me af waarom ik niet alleen een stencil gebruikte… maar ik zag dit iemand anders doen en het leek me handiger. Met een zeefdrukraam verdeel je de verf beter over het oppervlak dan alleen met een stencil. En ik wilde gewoon iets bouwen (met mijn vader).

Waarom zeefdrukken?

Je kunt stoffen kopen met een leuke print, maar als je iets unieks wilt, kun je ook zelf de print maken! Dit kan je doen door bijvoorbeeld te stempelen op stof of door te zeefdrukken. Een zeefdrukraam is een soort zeef, waarbij je alle plekken waar je geen verf doorheen wilt laten komen, afdekt. Dit kan met een stencil of speciale lijm op waterbasis, zodat je het raam nog kan hergebruiken als je weer een andere print wilt maken.

Je kunt een zeefdrukraam kopen, maar die zijn best prijzig. Als je meerdere lagen/kleuren print wilt heb je meerdere ramen nodig (of heel veel geduld om ze tussendoor schoon te maken), dus kost het nog meer geld. Daarom maakte ik vier zeefdrukramen met mijn vader. Ook omdat ik veel van hobby’s wissel leek het me handiger dat ik er zelf een ging maken voor 5 in plaats van kopen voor 50.

benodigdheden zelf zeefdrukraam maken

Benodigdheden zelf A4 zeefdrukraam maken

 • hout (genoeg om 4 latten van 30cm te zagen)
 • gaas (ik gebruikte gordijnstof van de markt)
 • boormachine (met een boor zo dik als je schroeven)
 • 4 schroeven (minimaal zo lang als de dikte van je hout)
 • nietpistool en ongeveer 30 nietjes
 • handzaagmachine
 • schuurpapier

Achterkant van mijn zelfgemaakte zeefdrukraamStap 1. Zaag je hout op maat

Eerst moet je bepalen hoe groot je jouw zeefdrukraam wilt. Ik wilde twee a4-formaat (210mm x 297mm) en twee grotere ramen hebben. Voor een a4-zeefdrukraam zaagden we vier houten latten op 30cm (210mm + 45mm dikte van het hout).
Schuur deze zodat je geen splinters krijgt.

 

Stap 2. Maak het frame

Boor in twee houten latten twee gaten aan de zijkant (in het midden van je houten lat).

Leg de latten zoals je er een frame van gaat maken op een platte ondergrond. Het is heel belangrijk dat je frame goed egaal op een tafel kan liggen als je gaat zeefdrukken. Boor de schroeven in de latten.

Stap 3. Voorzie het zeefdrukframe van zeefdrukstof

Hier heb je iemand anders voor nodig. Een iemand houdt de stof goed strak terwijl de andere de nietjes erin schiet.
Het beste is om de stof óf aan de achterkant vast te maken, óf aan de zijkanten van de latten. Zodat de onderkant van je zeefdrukraam (welke je op de stof gaat leggen om te drukken) goed egaal blijft. In die kant dus ook geen nietjes schieten.

Gaas vastnieten aan het frame

En je zeefdrukraam is klaar.

De juiste stof zoeken voor je zeefdrukraam

Organza van de lapjesmarkt

Je kunt zeefdrukgaas kopen wat gemaakt is voor zeefdrukken (~15/m), maar ik wilde een goedkoop alternatief. Ik ging naar de lapjesmarkt en kocht gordijnstof (organza) voor 1/m die leek op de stof die ik op een zeefdrukraam had gezien. Belangrijk: het mag niet rekken (dus niet elastisch zijn).

goedkope zeefdrukraam stof

Dichtheid zeefdrukgaas

Hoe fijner geweven, hoe meer details je kunt maken maar er moet nog wel verf doorheen kunnen. De dichtheid van de stof wordt bepaald door de dikte van het garen en het aantal naalden van de machine. Hoe hoger het nummer hoe fijner de stof. Hoe kleiner de T-waarde, hoe grover het gaas is en de meer kleur door het weefsel kan worden afgedrukt. Grof zeefdrukgaas (43T) is ideaal om witte verf op een zwart shirt te drukken, want hiervoor heb je veel inkt nodig. Voor afdrukken op papier heb je fijner gaas nodig (90T). Kortom, hoe fijner het gaas, hoe minder verf gebruikt wordt tijdens de druk.

Is dit een moeilijk project?

Met dit hele project waren mijn vader en ik zo’n twee uur bezig (met pauzes en kletsen). Vooral het opmeten en zagen van de latten kostte veel tijd. Het eerste raam spannen ging nog langzaam, maar als je het eenmaal door hebt gaat het vrij snel. Het was helemaal niet moeilijk en leuk om te maken. Een goede geldbespaarmethode mocht je willen beginnen met zeefdrukken of gewoon meer zeefdrukramen willen.

Zeefdrukresultaten met dit zelfgemaakte zeefdrukraam

Wat ik gebruik om te zeefdrukken

 • zeefdrukraam (zelfgemaakt!)
 • Stof (om op te drukken)
 • Verf (textieldrukverf)
 • Zeefdrukrakel of gewoon een trekker (om de verf mee te verdelen)
 • Stencil (leek me makkelijker)
 • Schilderstape (om mijn stencil op te plakken)
 • Strijkbout (om de verf in je stof te laten trekken)
Wat ik gebruikte om te zeefdrukken met mijn zelfgebouwde raam

Hoe?

Ik plakte het stencil op de onderkant van het zeefdrukraam met schilderstape. Ik legde dit raam op de stof, deed er wat verf op en verdeelde de verf met een trekker.

budget zeefdrukraam

Zoals je ziet ging het niet heel goed. Het duurde in de eerste instantie even voordat ik doorhad hoeveel verf ik per zeefdruk moest gebruiken. Daarna gebruikte ik een föhn om het te laten drogen. Ik ben zeker niet tevreden met dit gaas. Maar ondertussen heb ik weer andere hobby’s dus ik heb geen duurder gaas getest…

Wat ik geleerd heb

Zoals ik in de intro al aangaf zou ik beter gaas kopen. Niet goedkope van de markt. Ondanks dat het resultaat wel heel mooi is, tenminste, het gaas zag er mooi uit. Niet de zeefdruk op de stof.

Verder vond ik het heel leuk om iets te bouwen en te maken met mijn vader. Dus dat hoop ik vaker te gaan doen :)

 

Bouw-ze!

Als ik meer zeefdrukken maak, deel ik die uiteraard. Maak jij dit zeefdrukraam? Dan vind ik het heel leuk om te horen, dus laat het vooral weten! (als comment of e-mail via twitter / facebook / instagram).

schetsen van dingen die ik als patroon wil gaan zeefdrukken

Follow

2 Reacties

 1. lifestyle blogger
  15 augustus 2019
  Antwoord

  Informatief artikel.

 2. 3 december 2020
  Antwoord

  Bedankt voor deze goede tip om zelf een zeefdrukraam te maken. Voor een kinderfeestje zouden we graag kleding willen bedrukken met leuke prints. Ik ga vanmiddag gelijk aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*