Risotto klinkt best moeilijk maar het is eigenlijk heel simpel. Het kost alleen wat tijd omdat je moet blijven roeren terwijl de bouillon verdampt. Eigenlijk kan er niet zoveel misgaan, zolang je blijft roeren. Deze spinazie-risotto is zelfs als je niet zo van rare kazen houdt, prima te eten. Dan moet je alleen de garnering weglaten :) Maar als je wel van gorgonzola houdt is het echt verrukkelijk! Ik bedoel, spinazie en gorgonzola, hmmm! <3
Recept van Jamies magazine, maar wat aangepast. Ik vond dat zij er veel te veel boter en extra kaas bij deden.
Spinazie-risotto met gorgonzola
Dit gerecht is voor 3 personen of 2 grote eters. Deze risotto is zelfs als je niet zo van rare kazen houdt, prima te eten. Maar als je wel van gorgonzola houdt is het echt verrukkelijk!
Porties: 3 personen
Ingrediënten
- 300 gram risotto
- 400 gram spinazie
- 1 grote ui in kleine stukken
- 2 stengels bleekselderij in hele kleine stukken
- 2 tenen knoflook gehakt
- 150 gram biologische gorgonzola
- 200 ml droge witte wijn
- 800 ml groentebouillon
- olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Snijd de ui in kleine stukken, hak de knoflook fijn en snijd de selderij in kleine stukken. Ik vind selderij niet heel lekker, dus daarom zou ik het de volgende keer nog kleiner willen, of weglaten. Maar als je er geen probleem mee hebt dan voegt het een fijne bite aan het gerecht toe.
- Zet een soeppan op het vuur om de bouillon in te maken. Laat deze niet koken maar houd het wel de hele tijd warm.
- Hak ¾e van de spinazie in een keukenmachine fijn, bijna tot een puree en zet dit apart. Snijd de rest van de spinazie handmatig fijn, dit is voor de garnering.
- Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui, selderij en knoflook. Wanneer de ui glazig is voeg je de risottorijst toe. Zet het vuur hoger en roer goed door. Voeg de witte wijn toe en laat de alcohol verdampen, terwijl je roert.
- Zet het vuur lager. Als bijna al het wijnvocht is opgenomen, schep je er een flinke soeplepel van de bouillon bij. Blijf goed roeren. Wanneer weer bijna al het vocht is opgenomen, schep je de volgende lepel bouillon erbij. Ga zo door tot alle bouillon op is.
- Als je rijst bijna gaar is en je bouillon zo goed als op, voeg je de gehakte spinazie uit de keukenmachine toe. Roer goed. De risotto kleurt nu mooi groen. Als je vindt dat de rijst de juiste consistentie heeft (hij mag al dente zijn, niet te droog, maar ook niet in de bouillon drijven) voeg je 100 gram gorgonzola in stukjes toe.
- Roer goed door zodat de gorgonzola smelt en de risotto een romige structuur krijgt. Blijf goed roeren.
- Serveer de risotto met de gesneden spinazie erover en wat verkruimelde stukjes apart gehouden gorgonzola. Breng eventueel op smaak met peper en zout, maar wij vonden dat niet nodig.
Notities
Voordeel van risotto is dat je nog de rest van de wijnfles op kunt drinken, mits je witte wijn lekker vindt. Ik vind het smerig, dus des te meer voor mijn vriend. Proost!
Eet smakelijk!
Wees de eerste om te reageren