Dit is een gerecht waarvan iedereen het recept vraagt nadat ik het ze het heb laten proeven. Het komt uit het kookboek van My new roots, waar honderd plantaardige recepten in staan, vrij van bewerkte ingrediënten.
Deze linzensoep is lekker, goedkoop, voedzaam en snel te maken. En als je -net als ik- een gevulde voorraadla hebt, kun je hem maken zonder boodschappen te hoeven doen.
Recept: Vegan linzensoep
Ingrediënten
Soep
- 1 eetlepel olie
- 2 grote uien gehakt
- 5 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel gember fijngehakt
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 1 blik hele tomaten (=500 gram)
- 1 kleine citroen biologisch* in schijfjes
- 200 gram rode linzen uitgespoeld
- 1 liter groentebouillon
- zout en peper
Garnering (keuze, niet alle drie)
- verse koriander
- lente-ui ringen
- bladpeterselieblaadjes
Instructies
- Verhit de olie in een middelgrote pan. Voeg de gehakte ui, knoflook en gember toe en fruit 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg een snufje zout, komijnpoeder en cayennepeper toe. Bak alles al roerende ongeveer 1 minuut.
- Voeg de tomaten, 3 citroenschijfjes en de linzen toe. Giet vervolgens de groentebouillon erbij en roer goed door. Doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat de soep koken tot de linzen zacht zijn (ongeveer 30 minuten).
- Garneer de soep met korianderblaadjes, lente-ui-ringen en bladpeterselieblaadjes en een citroenschijfje. Serveer heet.
Notities
Waarom moet je biologische citroenen gebruiken?
*De citroen moet biologisch zijn omdat er op niet-biologische citroenen een laagje was zit om ze te laten glimmen, wat niet goed is om binnen te krijgen. Maar wat veel erger is om binnen te krijgen zijn de schimmelwerende middelen die er vaak op gespoten zijn om het fruit fris te houden tijdens het transport. Lees hier meer over.
Eet smakelijk!
Als je het recept maakt, vergeet het niet te delen op social media! Ik ben @nynkek op Instagram en Twitter. Of gebruik #nynkek, vind ik leuk!
Wees de eerste om te reageren