De dunne vegetatiër van Antoinette Hertsenberg is een fijn kookboek, het is duidelijk geschreven en heeft mooie foto’s. (In tegenstelling tot de Dikke Vegetariër, daar staan nul foto’s in! Ik wil eerst zien wat ik maak.) Het zijn allemaal redelijk makkelijke en snelle recepten, fijn voor doordeweeks als je geen zin hebt om superuitgebreid te koken.
Het kookboek bestaat niet alleen uit recepten maar heeft ook informatie over vegetarisch eten, vleesvervangers en redenen om vegetarisch te eten. Zelf eet ik al ruim 16 jaar geen vlees, dus voor mij was het niet veel nieuws. Maar het kan interessant zijn als vegetarisch eten nieuw voor je is. Ook schrijft Antoinette over haar ervaringen om vegetarisch te koken voor (haar) kinderen.
De kookboeken van de vegetariër-serie (de dikke, dunne, snelle en kleine) heeft ook een online platform waar meer dan 2000 recepten staan en waar je recepten kunt delen. Ik vind dit zelf een beetje onoverzichtelijke site, maar het idee is heel leuk.
Antoinette Hertsenberg heeft het boek geschreven omdat ze graag wil laten zien hoe eenvoudig en lekker vegetarisch koken kan zijn en hoe weinig je ervoor nodig hebt. Weinig tijd, weinig geld, weinig fantasie en weinig dikke boeken. Daar ben ik het helemaal mee eens.
Een voorbeeld van een succesrecept in huize PimNynke is Pesto-pasta. Hier maak je de pesto zelf, maar als we weinig tijd hebben doen we gewone supermarkt-pesto erdoorheen. Supersimpel en superlekker :). Ook koud.
Maar het beste recept is die van de lasagne. Ik heb lasagne nooit zo boeiend gevonden, maar deze vind ik echt verrukkelijk, ik denk door de ricotta.
Volgens het recept is het voorbereiden niet veel werk maar ik snap niet hoe zij dat doet. Wij doen er echt wel langer dan 10 minuten over. Minstens een half uur, maar dat is het zeker waard! Deze keer maakte Pim het in zijn eentje en deed er twee uur over. Hij nam wel zijn tijd, maar toch.
Pims lasagne ziet er niet zo mooi gelaagd uit als de foto maar is wel superlekker. Een ovenschaal is voor ons twee genoeg om twee dagen van te eten. (Met een toetje na.)
Lasagne met kaas en citroen
Ingrediënten
- 1 grote courgette
- 8 tomaten in stukjes (mag ook uitblik)
- 140 gram Tomatenpuree in blik
- 2 tenen knoflook
- 300 gram ricotta
- 1 ei
- 0,5 citroen
- 100 gram geraspte oude kaas
- 6 vellen lasagnevellen lieft vers
- 1 el olijfolie
Kruiden
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de grill. Was de courgette en snij ze in de lengte in dunne plakken. Ik gebruikte hier een kaasschaaf voor. Wrijf de plakken licht in met olijfolie en bestrooi met een beetje zout. Leg ze onder de grill. Zodra de courgetteplakjes goed zijn (beetje bruin), verwarm je de oven voor op 200 graden.
- Doe de in stukjes gesneden tomaten in een pannetje, doe er de tomatenpuree bij en pers de tenen knoflook erin uit. Zet de pan op het vuur terwijl je het doorroert.
- Voeg water toe tot de saus van yoghurtachtige dikte is. Laat even doorpruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Roer de ricotta los met een vork. Rasp de schil van de halve citroen en roer dat door elkaar. Voeg het ei en de helft van de kaas toe. Roer tot het een gladde massa is.
- Vet een ovenschaal in. Bouw de lasagne in dunne laagjes als volgt op: tomatensaus, lasagne, tomatensaus, lasagne, tomatensaus. Dan een laagje courgette, tweederde van het ricottamengsel, en weer een laagje courgette. Dan weer tomatensaus en lasagne. Tot slot de rest van het ricottamengsel.
- Bestrooi met de rest van de kaas.
- Bak de lasagne in de oven, 20 minuten voor verse en 30 minuten voor houdbare lasagnevellen.
Wees de eerste om te reageren