Verwarm de grill. Was de courgette en snij ze in de lengte in dunne plakken. Ik gebruikte hier een kaasschaaf voor.
Wrijf de plakken licht in met olijfolie en bestrooi met een beetje zout. Leg ze onder de grill. Zodra de courgetteplakjes goed zijn (beetje bruin), verwarm je de oven voor op 200 graden.
Doe de in stukjes gesneden tomaten in een pannetje, doe er de tomatenpuree bij en pers de tenen knoflook erin uit. Zet de pan op het vuur terwijl je het doorroert.
Voeg water toe tot de saus van yoghurtachtige dikte is. Laat even doorpruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Roer de ricotta los met een vork. Rasp de schil van de halve citroen en roer dat door elkaar. Voeg het ei en de helft van de kaas toe. Roer tot het een gladde massa is.
Vet een ovenschaal in. Bouw de lasagne in dunne laagjes als volgt op: tomatensaus, lasagne, tomatensaus, lasagne, tomatensaus. Dan een laagje courgette, tweederde van het ricottamengsel, en weer een laagje courgette. Dan weer tomatensaus en lasagne. Tot slot de rest van het ricottamengsel.
Bestrooi met de rest van de kaas.
Bak de lasagne in de oven, 20 minuten voor verse en 30 minuten voor houdbare lasagnevellen.