Alternatieve menstruatie-producten

Tampons en maandverband zijn gebruikelijke producten maar wist je dat er veel meer opties zijn? Ik kwam hier zelf pas achter toen ik me ging verdiepen naar aanleiding van cupkiezer.nl. (Huh cupkiezer, wat is dat? Dat is mijn nieuwe project, lees maar verder voor meer info!)

Wat is er mis met “normale” tampons/maandverband/inlegkruisjes?

Als jij die fijn vindt om te gebruiken, moet je dat zeker blijven doen. Echter wordt er vaak niet bij verteld wat er nou precies in die producten zit.

Weet jij wat je precies bij/in je vagina stopt?

Gek genoeg zijn er geen specifieke regels over de ingrediënten die vermeld moeten worden op de doosjes. Waardoor er op de meeste menstruatie-producten geen ingrediëntenlijst staat. Veel tampons en maandverbanden zijn van synthetische stoffen gemaakt en kunnen plastic en parfum bevatten. De producten zijn vaak mooi wit, dit is omdat er bleekmiddelen gebruikt worden. En je wilt liever geen chloor bij of zelfs ín je vagina, want bij het bleken komt dioxine vrij en dat is slecht voor je gezondheid. Zelfs kleine hoeveelheden dioxine kunnen bijdragen aan het ontstaan van bijvoorbeeld baarmoederhalskanker of endometriose. Ook bevatten veel wegwerpproducten parfumstoffen die de gevoelige vagina kunnen irriteren. En dat terwijl de vagina één van de meest absorberende delen van het lichaam is.

Mocht je dit allemaal niet uitmaken, geen probleem! Jouw lichaam, jij mag kiezen wat je er mee doet. Deze blog is om te informeren over de alternatieven, mocht je die nog niet kennen. Ik zou willen dat ik eerder van een menstruatiecup had gehoord.

menstruatie cup kiezen

Menstruatiecup

Ik heb het idee dat dit steeds hipper wordt, maar nog steeds kennen veel mensen de cup niet. De eerste reactie is vaak “iewl” maar eigenlijk is het veel minder “iewl” dan tampons. Want die zuigen niet alleen je menstruatiebloed op, maar ook de natuurlijke afscheiding of vocht uit klieren.

Een menstruatiecup is net als tampons en maandverband een manier om je ongesteldheid op te vangen. Het is een klein, buigbaar bakje en heeft meestal een steeltje. Je vouwt de cup, waardoor hij niet veel groter is dan een tampon en brengt het in je vagina. Daar trekt het vacuüm en vangt zo je menstruatie op.

In tegenstelling tot tampons, heeft de menstruatiecup geen invloed op je interne PH waarden en worden er geen chemicaliën gebruikt. Je kunt de cup er op de wc uithalen, even afspoelen met wat water, en dan weer inbrengen. Het ligt er aan hoe heftig je ongesteld bent hoe vaak je hem moet legen, maar ik kan het 12 uur dragen. Het voordeel is dat ik tijdens die 12 uur vergeet dat ik ongesteld ben. Ik heb nergens last van, voel het niet zitten en hoef niet bij elk wc-bezoek na te denken of ik een tampon moet verwisselen. Je kunt er mee zwemmen en naar de sauna. Veel gebruikers ervaren zelfs minder buikkrampen wanneer ze een cup gebruiken!cupkiezer logo

Hoe kies je een menstruatiecup?

Er zijn cups met verschillende groottes, lengtes en hardheden. Hoe je een cup kiest die bij jouw lichaam past, heeft te maken met een aantal factoren. Zoals hoe heftig je ongesteld bent en hoe diep je baarmoedermond zit. Momenteel ben ik bezig met een cupkiezer, dus mocht je op zoek zijn naar een cup, houd die site in de gaten! :) Je kunt je alvast inschrijven voor de nieuwsbrief als je niks wilt missen.

Menstruatiecups zijn oa te koop via:

bol.com | MeLuna


Yoni tampons zonder chemicaliën

Yoni – tampons en maandverband zonder gifstoffen

Yoni’s tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn gemaakt van 100% biologisch katoen. Dus geen plastic en geen parfum. Ze zijn gewoon bij de AH en Etos te koop, dus geen gedoe met online bestellen. Zoek een winkel die Yoni verkoopt bij jou in de buurt.


wasbaar maandverband

 Herbruikbaar maandverband

Dit wasbaar maandverband wordt vaak van katoen gemaakt. In plaats van elke keer gebruikte weg te gooien en nieuwe te moeten kopen investeer je een keer in een aantal maandverbanden en wast die na gebruik. Ze gaan 1 – 5 jaar mee. Je verminderd op deze manier je afval, het is beter voor het milieu en je weet wat je bij je vagina stopt. Zoals ik in de intro al vertelde wordt (regulier) wegwerp maandverband gemaakt van plastic en zit het vol met chemicaliën en bleekmiddel. Wasbaar maandverband irriteert niet, broeit niet en voelt zacht aan. Wasbaar verband voorkomt uitdroging van je huid en beschermt daardoor tegen bijvoorbeeld schimmelinfecties.
Hoeveel je er nodig hebt ligt aan hoe heftig je vloei is en of je ze alleen gebruikt of bijv. in combinatie met een cup.

Onder andere online te koop bij:

Katoen&Co | Cute Cotton (met fijne FAQ) | Bababoe | GreenJump (van bio katoen) | LanaLuna
Je kunt ze ook zelf maken


menstruatie ondergoed tijdens je flow

Menstruatie-ondergoed (Period Pantie)

Dit is ondergoed met een maandverband ingebouwd. Lijkt me vooral ideaal als je niet precies weet wanneer je ongesteld wordt of als je bijna niet meer ongesteld bent. Ook kun je het dragen als je bang bent om door te lekken in combinatie met een cup of tampons. Het wisselt per broekje hoeveel bloed erin kan, variërend van de een halve tampon tot de inhoud van twee tampons. En nee, ze voelen niet als luiers (las ik, want ik heb ze zelf nog niet gebruikt). De onderbroek kun je de hele dag dragen, daarna stop je ze in een bakje water om te weken en was je het op 60 graden. Nooit meer beddengoed of (onder)broeken met bloedvlekken!

Waar te koop?

Ze zijn nog niet zo goed in Nederland verkrijgbaar maar deze webshops versturen naar Nederland (let wel op verzendkosten) of hebben een kleine selectie.

THINX (krijg €10 korting met deze link!) | bol.com (kindermaten) | LunaUndies | Katoen&co


Spons voor tijdens de ongesteldheid

Spons

Dit is een vergelijkbaar met een tampon maar dan hangt er geen touwtje uit je vagina. Handig als je gaat zwemmen of naar de sauna gaat. Je hebt verschillende varianten, zoals de natuurlijke zeespons of Beppy, die ik wat op een afwassponsje met gat vindt lijken. Het voordeel van een spons is dat je, wanneer je hem draagt, ook seks kan hebben.

Zeespons

De kleine zeesponsjes zijn goedkoop en biologisch afbreekbaar (het is immers een natuurlijk product). De gezondheidsrisico’s van de zeesponzen zijn niet helemaal duidelijk aangezien ze zand, grind en bacteriën kunnen bevatten. Het verband met TSS moet nog worden uitgezocht. Voor gebruik maak je het sponsje nat en knijp je het uit voor het inbrengen. Droog voelt de spons wat hard en stug, maar nat is het zacht en flexibel. Daarnaast hebben de sponsjes een grotere absorptie capaciteit, ze moeten om de acht uur verwisseld worden. Maar als je heftig ongesteld bent moet je deze vaker verwisselen. Of je kunt er twee in doen, las ik.

Ik heb geen ervaring met de spons, maar vond het wel interessant om te delen. Heb je wel ervaring? Laat dan een reactie achter, ik ben heel benieuwd!

Sponsjes zijn o.a. te koop bij: 

Beppy: op beppy.com
Zeespons: Webvrouw | Tante Rose (belgië)


*De toffe headerafbeelding is van Yoni. Dit blog bevat affiliatelinks, maar dat kost jou niks extra’s.

Dat zijn alle menstruatieproducten die ik ken.

Heb jij nog aanvullingen of ervaringen? Deel ze in de comments, ik ben reuze benieuwd! 

Follow

3 Reacties

 1. 23 juni 2017
  Antwoord

  Ik ben ook een fan van menstruatiecups! Het heeft even geduurd vooraleer ik ermee weg was & het geen pijn meer deed bij het inbrengen, maar ik gebruik ‘m nog steeds. Niet te geloven hoeveel tampons je daarmee uitspaart! Liefs :)

  • Nynke
   23 juni 2017
   Antwoord

   Ja, de leercurve is wel lastig, maar ik vond tampons in het begin ook echt niet chill. Maar dat is al zo lang geleden dat ik vergeten ben hoe die leercurve was.

   En echt he, ik ben niet heftig ongesteld maar met een rekensom kom ik toch op 250 per jaar! Zo blij dat ik over ben gestapt op de cup :).

 2. 21 april 2020
  Antwoord

  […] Dit bericht verscheen eerder op nynkek.nl […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*