Ga terug

Vegan bonenburger aka de lekkerste burger

Ik vind dit de lekkerste homemade vegaburger! Het is wat meer werk dat de kant-en-klare maar de moeite helemaal waard. Als broodje raad ik een Italiaanse bol of een andere harde bol aan.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Veganistisch
Porties: 4 burgers

Ingrediƫnten

Burgers

  • 1 grote ui fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote winterwortel geraspt
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 blik bruine bonen (215 gram uitlekgewicht)
  • 1 eetlepel ketchup
  • 2 eetlepels sojasaus ketjap asin
  • 75 gram havermout fijngemalen
  • zout en peper

Overig

  • 4 broodjes bijv Italiaanse bollen
  • topping naar keuze

Instructies

  • Snijd de ui en knoflook in kleine stukken. Rasp de wortel. Heb je een keukenmachine? Maal de havermout dan fijn. Heb je er geen, dan is dat geen ramp want de burgers worden nog steeds lekker!
  • Fruit de ui in een grote koekenpan, waar de burgers ook in passen (zodat je minder afwas hebt). Voeg de knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Voeg de geraspte wortel, djinten en chilipoeder toe. Bak dit tot de wortel zacht is, zo'n 3 minuten. Zet het vuur uit.
  • Laat de bonen uitlekken en spoel ze even af. Prak de bruine bonen in een grote kom met een vork. Doe het wortelmengsel, wat je net bakte, erbij. Voeg ketchup, sojasaus en (fijngemalen) havermout toe. Kneed dit tot een massa en maak hier vier even grote bollen van. Duw die plat tot vier burgers.
  • Bak de burgers met wat olie tot beide kanten bruin zijn.
  • Serveer op een broodje. Lekkere toppings: tomaat, sla, komkommer, augurk en currysaus. Alles wat jij lekker vindt kan erop!

Notities

Lekker met aardappels en een salade.