Recept: geroerbakte tofu, shiitakes en boontjes

Nadat we dit recept voor het eerst hadden gemaakt, was ik er nog drie dagen van aan het nagenieten. Zo lekker vond ik het! Nu we het nog twee keer vaker hebben gemaakt vind ik het nog steeds heel lekker, maar niet meer zo bijzonder als de eerste keer. Ik denk omdat ik er nu veel meer van verwacht, haha.

Wat het gerecht zo lekker maakt is de manier waarop de tofu wordt bereid. De maizena maakt de tofu lekker knapperig aan de buitenkant, maar zacht aan de binnenkant. En de shiitake met de saus is ook een geweldige combinatie. Gewoon een echt goed uitgedacht recept wat ik graag met je deel.

Ingrediënten vinden

Wij konden alle ingrediënten vinden in onze grote Albert Heijn, maar mocht je het niet kunnen vinden in jouw favo supermarkt moet je even in een toko (oosterse winkel) kijken. We merkten wel dat 340 gram Shiitakes erg duur werd (€8). Daarom gebruikten we 200 gram Shiitake en voor de rest kastanjechampignons. Dat werkte ook goed.

Geroerbakte tofu, shiitake en boontjes

Toen we dit voor het eerst hadden gemaakt, was ik nog drie dagen aan het nagenieten. Het is echt heel lekker. Het nadeel is dan weer dat het best wat werk is om te maken. Maar dat is het helemaal waard!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Veganistisch
Trefwoord: shiitake, tofu bakken
Porties: 3 grote eters

Equipment

  • 30cm koekenpan met anti-aanbaklaag

Ingrediënten

Saus ingrediënten

  • 20 cl groentebouillon
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels maizena
  • 1 theelepel geroosterde sesamolie

Roerbak-gerecht

  • 400 gram stevige tofu in blokjes van 2cm
  • 40 gram maizena
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 2 bosui In dunne plakjes gesneden. Witte en groene gedeeltes apart van elkaar houden.
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel verse gember geraspt
  • 350 gram boontjes snij het steeltje eraf en snij alle boontjes in stukken van 3cm
  • 350 gram shiitake paddestoelen zonder steel en in kwarten gesneden
  • 1 eetlepel sesamzaadjes geroosterd (optioneel)

Rijst

  • 200 gram Basmati rijst of andere witte rijst

Instructies

  • Voeg alle saus-ingrediënten bij elkaar en roer goed door.
  • Leg de tofu op een, met keukenpapier bedekte, schaal en laat het daar uitlekken voor 20 minuten. Druk zachtjes met keukenpapier om nog meer vocht eruit te halen.
  • Bij alle ingredienten staat hoe het gesneden moet worden. Doe dit eerst, want het is belangrijk dat je niet te lang moet roerbakken, omdat je nog bezig bent met snijden. Dan wordt het te zacht.
  • Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Na het uitlekken doe je de tofu in een bak samen met de maizena. Zorg dat alle tofu bedekt is en giet het over in een fijne zeef. Schud het zachtjes, zodat alle losse maizena eraf valt.
  • Voeg 1 theelepel olie, het witte gedeelte van de bosui, de knoflook en de gember samen in een bakje.
  • Doe 2 eetlepels olie in de pan en verwarm die op hoog vuur. Voeg de tofu toe en laat alle kanten van de tofu bruin worden. (Zo'n 15 minuten).
    Leg ze daarna weer op een met keukenpapier bedekte schaal.
  • Voeg de overgebleven 2 eetlepels olie in de (lege) koekenpan en zet het vuur iets zachter (medium heet). Wanneer de olie heet is voeg je de boontjes en paddestoelen toe. Doe de dekstel op de pan en laat ongeveer 5 minuten zo staan, tot de boontjes fel groen worden en de paddestoelen vocht loslaten.
    Haal de dekstel er af, roer een paar keer door tot de boontjes wat bruin worden. Proef of ze gaar zijn (ze mogen zeker nog wat knapperig zijn, maar we gaan ze hierna niet lang meer bakken).
  • Duw de groenten aan de kant in de pan en voeg het knoflook-mengsel toe. Druk het een beetje aan met je spatel en bak het ongeveer 30 seconden, tot het goed gaat ruiken.
    Roer alles door. Voeg de tofu toe. Meng de saus nog een keer door en voeg ook die toe. Blijf roeren tot de saus wat dikker wordt (ongeveer 30 seconden).
  • Schep de rijst op je bord/bakje en daar overheen je mengsel uit de pan. Als garnering kun je de groene gedeeltes van de bosuit er overheen sprenkelen. Net als de sesamzaadjes. Eet smakelijk!

Dit recept komt uit het geweldige kookboek van America’s Test Kitchen: “Vegan for Everybody: Foolproof Plant-Based Recipes for Breakfast, Lunch, Dinner, and In-Between”

Follow

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*