duurzaam wassen met Seepje + printable

Duurzamer leven heeft vooral te maken met gewoontes veranderen. Zo kun je langzaam de producten die je koopt veranderen in duurzame producten, zoals overstappen op een duurzaam wasmiddel. Er zijn verschillende ecologische/duurzame wasmiddelen te vinden in de supermarkt maar in deze blogpost ga ik vertellen over de Seepje-schillen (ook wel wasnoten genoemd) waar wij al een paar jaar mee wassen.

Wat is Seepje?

Seepje maakt natuurlijke was- en reinigingsproducten van wasnoten uit Nepal. Wasnoten zijn de noten van de zeepnotenboom. De schillen ervan worden in India al eeuwenlang gebruikt bij het doen van de was. Als de schil met water in contact komt maakt het een natuurlijke vorm van zeep aan. De schillen werken ook nog eens als wasverzachter en je kunt ze voor alle soorten was gebruiken, zelfs voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Seepje gebruikt ingrediënten van plantaardige of minerale herkomst, dus zonder aardolie of chemische gribussen. Ze vinden dat die ingrediënten niet alleen gezond en veilig voor je huid moeten zijn, ook moeten ze vriendelijk zijn voor het milieu. Daarom zijn alle ingrediënten in de Seepje producten 100% biologisch afbreekbaar (of, in het geval van minerale stoffen, veilig oplosbaar in het milieu.) En ze zijn 100% fairtrade!

Duurzaam wassen met Seepje

Voordelen van wassen met schillen

Grootste voordeel vind ik dat je was na het wassen nergens naar ruikt. Het is gewoon schoon. Maar mocht je de “geur” van verse was juist fijn vinden, kun je etherische olieën erbij doen. (Die worden ook samen verkocht.)
Verder zijn de schillen biologisch afbreekbaar en vervuilen ze het rioolwater niet. Het gebruik is heel makkelijk en omdat je nooit te veel wasmiddel gebruikt gaat je wasmachine minder stinken.

Hoe werkt het?

Je vult je wasmachine met vieze kleding, zoals je normaal ook zou doen. Dan stop je het zakje met 4 hele (of 8 halve) schillen in de machine erbij. Wanneer je het fijn vindt als je schone was een geurtje krijgt, doe je 10 druppels van de etherische olie erbij. Je laat de wasmachine draaien, zoals normaal. En klaar! Zo simpel is het.

Je kunt het zakje met de schillen drie keer gebruiken, daarna gooi je de schillen bij het gft- of gewone afval en vul je het zakje met nieuwe schillen.

Wordt de was schoon met Seepje?

Ja, het werkt heel goed. Wij wassen bijna alles op 30 graden (op beddengoed, onderbroeken en handdoeken na) en nooit blijven er vlekken in zitten. Als je echt een heftige vlek hebt kun je hem van te voren insmeren met ossengalzeep.

Was je liever vloeibaar?

Seepje heeft tegenwoordig ook een vloeibare variant die voor 80% uit schillen-extract bestaat en een allesreiniger die zelfs voor 90% hieruit bestaat.

Hoe houd je bij hoe vaak je het waszakje hebt gebruikt?

Omdat je drie keer met een zakje schillen kan doen moet je wel bijhouden hoevaak je gewassen hebt. Wij wassen niet heel vaak en doen beide de was waardoor het moeilijk is om bij te houden wanneer er weer nieuwe schillen in moeten. Bij het eerste seepje-pakket wat ik kocht zat een papiertje waarop je kon afstrepen hoeveel wasjes je er al mee gedraaid had. Dat was handig! Maar bij mijn nieuwe pakket zat het niet, daarom maakte ik er zelf een.

Je kunt zelf kiezen wat je in de vakjes wilt invullen. Bijvoorbeeld de datum, je naam of gewoon afstrepen.
Het voordeel van het invullen van je naam en datum is dat áls je het een keer vergeet op te schrijven, je terug kan denken of het wel klopt met de laatste was. Zeker handig als je met meerdere mensen hetzelfde waszakje gebruikt.

Gratis printbare wasbeurten-bijhoud-lijst

Houd bij hoeveel Seepje wassen je hebt gedaan met deze printable

Bewaar de wasbeurten-lijst bij je wasmachine samen met een pen/potlood zodat je alleen maar snel iets hoeft in te vullen. Je zou 30 wasbeurten uit een Seepje-verpakking moeten halen, dus is deze printable voor 3 verpakkingen.

Seepje korting

Nog een tip voor studenten: Met je DuKo krijg je korting op Seepje! Het is onder andere te koop bij de WAAR en online op seepje.nl.

Duurzaam wassen – tips

Naast met een natuurlijk product wassen zijn er nog andere dingen die je kunt doen om het milieu minder te belasten.

  • Was niet te heet, bijna alles wordt met 30 graden schoon.
  • Droog je kleding aan een wasrek ipv in een droger, dan heb je ook geen wasverzachter nodig.
  • Koop een wasmachine met een energie a-label.
  • Was niet te vaak, kleding is (meestal) niet na een keer dragen vies. Soms is uithangen al genoeg.
  • Als je (bijna) alleen op 30 graden wast, is het aan te raden om eens in de zoveel maanden de lege machine een programma op 95 graden te laten draaien. Dit doodt alle bacteriën die zich nog in de trommel bevinden en verlengt de levensduur van de machine.
  • Voeg een scheutje azijn toe bij je was, dit voorkomst kalk-aaslag en maakt je wasmachine gelijk schoon. Ook werkt het als wasverwachter.

 

Welk wasmiddel gebruik jij?

Follow

Misschien vind je dit ook leuk:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*